Buitenland
„SARS weinig in vliegtuig verspreid”

Slechts zestien van de ruim 7800 SARS-besmettingen in de wereld hebben plaatsgevonden aan boord van een vliegtuig. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd op een bijeenkomst in Genève die maandag van start is gegaan. De zestien besmettingen vonden bovendien allemaal plaats voordat er op vliegvelden extra maatregelen werden getroffen om de verspreiding van SARS tegen te gaan.

Buitenlandredactie

De resultaten van het WHO-onderzoek zijn goed nieuws voor de vliegindustrie, die zwaar getroffen is door de SARS-epidemie. Tot nog toe werd gedacht dat een groot deel van de SARS-besmettingen in vliegtuigen had plaatsgevonden. „Het verschijnsel van besmetting met SARS in het vliegtuig behoort nu tot het verleden, denken wij”, zei Mike Ryan van WHO.

Volgens de WHO hebben de zestien besmettingen plaatsgevonden in vier verschillende vliegtuigen, terwijl de organisatie schat dat aan boord van 35 vliegtuigen passagiers hebben gezeten met SARS-verschijnselen. Van de zestien mensen die de longziekte in het vliegtuig hebben opgelopen zaten er veertien op maximaal vier stoelen afstand van de SARS-patiënt. De andere twee waren cabinepersoneel.

„Niet het delen van de toiletten, niet het op en neer lopen in het gangpad, niet het zitten in de wachtruimte - geen van die zaken lijkt er verband mee te houden”, aldus Ryan. De besmettingen hebben plaatsgevonden vóór 23 maart, de dag waarop de WHO vliegmaatschappijen aanraadde passagiers na te lopen op SARS-verschijnselen en verdachte gevallen niet aan boord te laten. Het wereldwijde dodental van SARS stond vandaag op 647.

Het ministerie van Volksgezondheid van Taiwan heeft vandaag 39 nieuwe SARS-gevallen gemeld. Nooit eerder gaf de eilandstaat op één dag zo veel nieuwe gevallen van de besmettelijke longziekte op.

Het totaalaantal SARS-infecties in Taiwan staat nu op 383. De ziekte heeft tot nu toe tot veertig sterfgevallen geleid. Na de Volksrepubliek China is Taiwan het meest getroffen land ter wereld, qua aantallen SARS-infecties. Meer dan 90 procent van de SARS-infecties in Taiwan zijn opgelopen in ziekenhuizen. Circa 140 artsen en verpleegsters uit twee grote ziekenhuizen zijn al weggelopen uit angst voor een SARS-infectie. Taiwan heeft bij de bestrijding van de ziekte geen hulp gekregen van de WHO omdat het daar geen lid van is. China, dat Taiwan tot zijn grondgebied rekent, heeft dat lidmaatschap altijd tegengewerkt. De Verenigde Staten zeiden gisteren zich te zullen inzetten voor de toetreding van Taiwan tot de WHO.

De longziekte SARS heeft opnieuw vijf mensen in China het leven gekost. Bij zeventien mensen is de ziekte vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Gezondheid in Peking vandaag meegedeeld.

De Chinese regering heeft een speciaal fonds in het leven geroepen om gratis een medische behandeling te kunnen geven aan SARS-patiënten op het verarmde platteland van China.

De WHO hanteert een standaard van twintig dagen zonder nieuwe SARS-gevallen om te kunnen zeggen dat een land de ziekte onder controle heeft. Singapore zag maandag de hoop op een dergelijke WHO-verklaring vervliegen toen op de twintigste SARS-vrije dag toch nog een nieuw besmettingsgeval bekend werd. Het gaat om een Maleisiër die in Taiwan woont en op 5 mei de eerste verschijnselen van de ziekte kreeg.

De Filipijnen hebben maandag bij de WHO een verzoek ingediend om van de lijst met SARS-landen te worden geschrapt. De laatste besmetting, van in totaal twaalf, vond er twintig dagen geleden plaats. Twee mensen zijn in de Filipijnen aan de ziekte bezweken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer