Door SARS getroffen landen krijgen epidemie gestaag onder controle
Duizenden kinderen hebben maandag in Hongkong de lessen hervat in hun scholen, die ruim een maand dicht waren vanwege de besmettelijke longziekte SARS. Bijna alle leerlingen van het lager– en middelbaar onderwijs in Hongkong zitten inmiddels weer in de schoolbanken, zij het met mondkapjes voor en na een dagelijkse gezondheidscheck.
De terugkeer van de scholieren toont aan dat Hongkong de ziekte onder bedwang krijgt. Het land meldde zondag slechts drie nieuwe besmettingen met het SARS–virus. Sinds maart, toen Hongkong begon cijfers door te geven over de dagelijkse aantallen SARS–doden en –besmettingen, is het aantal besmettingen niet zo laag geweest.
Ook in China, waar het virus de meeste levens heeft geëist, lijkt de situatie zich te stabiliseren. Maandag meldde het land vijf SARS–doden. Dat was een stijging ten opzichte van zondag, toen twee mensen overleden aan de ziekte – het laagste aantal tot nu toe – maar nog altijd een laag cijfer in vergelijking met de afgelopen weken. Zo’n 27.000 mensen zitten nog verplicht in quarantaine in de hoofdstad Beijing. De regering heeft een speciaal fonds in het leven geroepen om gratis een medische behandeling te kunnen geven aan SARS–patiënten op het verarmde platteland van China.
Alleen in Taiwan is SARS nog niet onder controle. Het nieuwe hoofd van de gezondheidsdienst zei maandag dat de maatregelen tegen de verspreiding van de ziekte nauwlettender opgevolgd moeten worden. Ziekenhuisdirecteuren die talmen met het melden van nieuwe besmettingen of sterfgevallen zullen worden bestraft, zei hij.
Taiwan heeft bij de bestrijding van de ziekte geen hulp gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), omdat het daar geen lid van is. China, dat Taiwan tot zijn grondgebied rekent, heeft dat lidmaatschap altijd tegengewerkt. De Verenigde Staten zeiden maandag zich te zullen inzetten voor Taiwans toetreding tot de WHO, waarvan de Algemene Vergadering maandag bijeenkomt in het Zwitserse Genève.
De WHO hanteert een standaard van twintig dagen zonder nieuwe SARS–gevallen om te kunnen zeggen dat een land de ziekte onder controle heeft. Singapore zag maandag de hoop op een dergelijke WHO–verklaring vervliegen toen op de twintigste SARS–vrije dag toch nog een nieuw besmettingsgeval bekend werd. Het gaat om een Maleisiër die in Taiwan woont en op 5 mei de eerste verschijnselen van de ziekte kreeg.
De Filipijnen hebben maandag bij de WHO een verzoek ingediend om van de lijst met SARS–landen te worden geschrapt. De laatste SARS–besmetting, van in totaal twaalf, vond er twintig dagen geleden plaats. Twee mensen zijn in de Filipijnen aan de ziekte bezweken.
Het wereldwijde dodental van SARS stond maandag op 643. Zo’n 7.700 mensen zijn besmet met het virus, van wie het merendeel in Zuidoost–Azië.