Koninklijk Huis

Koperen jubileum voor Maurits en Marilène

Hij is charmant. Zij heeft flair. Samen groeiden ze uit tot het populairste Nederlandse prinselijk paar. Prins Maurits en prinses Marilène vieren vandaag hun 12,5-jarig huwelijksjubileum.

Corine Bruggink
29 November 2010 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 12:42
Prins Maurits en prinses Marilène met hun kinderen Anna (achter), Felicia en Lucas. beeld RVD
Prins Maurits en prinses Marilène met hun kinderen Anna (achter), Felicia en Lucas. beeld RVD

Ze zijn geliefd. Favoriet. In populariteitspolls schittert het prinselijk paar bovenaan. Het leverde Maurits de titel ”Prince Charming” op. Prinses Marilène wordt geroemd om haar elegantie en klasse.

De introductie van prinses Marilène –precies dertien jaar geleden– ging niet bepaald onopgemerkt voorbij. Prins Maurits stelde vol trots de 27-jarige Marilène van den Broek voor als zijn verloofde. De media doken massaal op het koninklijke nieuws. Maurits was de eerste prins van de jonge Oranjegeneratie met huwelijksplannen.

Met de komst van Marilène waaide er een frisse wind door het voornamelijk uit mannen bestaande bolwerk van de Oranjes. Ze kwam, zag en overwon. Een burgermeisje vond haar prins en hij maakte haar prinses.

Marilène doorstond haar eerste openbare optreden voor de camera’s als een geboren prinses. „Ik hoop dat we ons leven zoals we dat tot nog toe geleid hebben, kunnen voortzetten”, wenste ze op de dag van haar verloving. In redelijke anonimiteit; volgens prins Maurits moest het lukken.

Het Nederlandse volk verwelkomde de aanstaande prinses. Marilènes debuut op Koninginnedag –in Zutphen en Doesburg, 1998– sprak boekdelen. Haar verloofde, aanstaande zwagers en neven omringden haar. En door het publiek werd ze op handen gedragen.

Omdat prins Maurits in aanmerking wilde blijven komen voor troonsopvolging besloot het verloofde paar parlementaire goedkeuring voor zijn huwelijk te vragen. De SGP sprak zich in een verenigde vergadering van de Staten-Generaal als enige uit tegen het voorgenomen huwelijk. Reden? Marilène is rooms-katholiek. Senator Holdijk verklaarde het huwelijk in strijd met de „eeuwenoude traditie dat de kroondrager of -draagster en de troonopvolgers tot de Gereformeerde (Hervormde) Kerk in ons land behoren.” „Het huwelijk van de hervormde prins Maurits met een rooms-katholiek meisje dat niet te kennen heeft gegeven vóór haar huwelijk deze traditie te volgen, is daarom een breuk met een eeuwenoude traditie.”

Een halfjaar na de verloving was Apeldoorn het toneel van de prinselijke bruiloft. Op 27 mei 1998 trouwden de twee voor de wet in Paleis Het Loo. Twee dagen later vond in de Grote Kerk het kerkelijk huwelijk plaats. Het huwelijk maakte niet alleen vanwege de bescheiden pracht indruk. Verschillende Oranjes, onder wie prinses Juliana, gingen tijdens de dienst ter communie en veroorzaakten daardoor onrust in kerkelijk Nederland.

Na het huwelijk vestigde het prinselijk paar zich in de chique wijk Oud-Zuid in Amsterdam. Ze kregen drie kinderen. Afgezien van een gezamenlijke reis naar Mauritius kort na hun huwelijk, traden de prins en de nieuwbakken prinses nauwelijks in de openbaarheid. Koninginnedag vormt een uitzondering. Jaar in, jaar uit komen de twee handen tekort om het publiek te begroeten.

Hun hartelijkheid en toegankelijkheid voedden hun populariteit. De prins en prinses waren van iedereen. En elke fotograaf meende het recht te hebben om elke stap die de twee zetten, vast te leggen. Of ze nu hun kinderen per bakfiets door Amsterdam vervoerden, in de rij stonden bij de bakker, genoten van het zonnetje op het balkon, wandelden in het Vondelpark, boodschappen deden bij Albert Heijn of oud papier wegbrachten; het was nieuws. Met name de roddelpers aasde op de kiekjes. Want Maurits en Marilène verkochten.

Schijnbaar onverstoord en geduldig accepteerde het paar de buitenproportionele aandacht. Maar schijn bedriegt. De foto’s mochten dan weinig om het lijf hebben, het prinselijk paar voelde zich steeds meer opgejaagd. Het gezin verhuisde vanuit de Amsterdamse Palestrinastraat naar een rustiger gedeelte in Oud-Zuid. Maar de focus van de pers bleef op hen gericht. Toen Marilène gefotografeerd werd terwijl ze borstvoeding gaf aan haar jongste dochter Felicia was voor het prinselijk paar de maat vol.

De Rijksvoorlichtingsdienst werd ingeschakeld om hun privacy te beschermen. Er volgde een officieel bericht. Daarin werd duidelijk dat de prins en prinses zich niet te benijden vonden. De roddelpers jaagde onverminderd op hen, terwijl ze eigenlijk geen koninklijke verplichtingen hebben, ook geen bijzondere privileges genieten en zelf de kost verdienen. Het paar heeft geen bewaking, geen hofauto en moet net als ieder ander bij hun werkgever vrij vragen om een gala of familiefeest te kunnen bijwonen.

Maurits en Marilène proberen een gewoon gezinsleven te leiden, maar alle media-aandacht maakt dat erg moeilijk, gaf de Rijksvoorlichtingsdienst aan. Kortom, het Amsterdamse prinselijk paar ervoer „wel de lasten en niet de lusten” van de koninklijke verwantschap.

Vanaf dat moment was het prinselijk gezin gevrijwaard van de niet-aflatende aandacht van paparazzi. Er geldt een fotoverbod op alle privéopnamen. Alleen officiële foto’s zijn nog toegestaan. Als er sluitende afspraken te maken zijn met de roddelbladen, overwegen prins Maurits en prinses Marilène af en toe te poseren. Op deze manier wordt voorkomen dat ze anders helemaal niet meer in beeld zullen komen.

Voor Maurits en Marilène is de maatregel een verademing. Het geeft hun de kans hun kinderen in vrijheid en anonimiteit op te voeden en op te laten groeien. En daar is het prins Maurits en prinses Marilène om te doen.

Werd hun huwelijk 12,5 jaar geleden nationaal gevierd, het blijft opmerkelijk stil rond het koperen jubileum van vandaag. Het prinselijk paar gaf ter gelegenheid van het jubileum een gezinsfoto vrij, maar geeft geen informatie prijs over de viering van de mijlpaal. Hoe dan ook, vieren zullen ze het. Want, stelde prins Maurits twee jaar geleden tijdens hun tienjarig huwelijk: „Als er een moment is om te vieren, moet je het nooit nalaten.”


Marilène: wel prinses, niet van adel

Prinses Marilène wordt als Marie-Helène Angela van den Broek op 4 februari 1970 geboren in Dieren. Ze is de jongste dochter van Hans van den Broek, later minister van Buitenlandse Zaken, en José van den Broek-van Schendel. Marilène heeft één zus, Caroline.

Marilène behaalt haar vwo-diploma in 1988 aan het Rijnlands Lyceum te Wassenaar. Ze studeert van 1988 tot 1994 bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar leert ze prins Maurits kennen. In mei 1994 studeert Marilène af. Na haar studie treedt ze in dienst bij Koninklijke Ahold NV te Zaandam. Daar vervult ze tot eind 2005 diverse commerciële en marketingfuncties, hoofdzakelijk op het hoofdkantoor van Albert Heijn. Vanaf 1 januari 2006 werkt ze in deeltijd bij het Rijksmuseum in Amsterdam ten behoeve van de oprichting van de Stichting Vrienden van het Rijksmuseum.

Marilène wordt door haar huwelijk lid van het Koninklijk Huis, maar niet van adel. Zij mag zich wel prinses noemen en zich laten aanspreken als Hoogheid.


Maurits: zelfstandig ondernemer

Prins Maurits Willem Pieter Hendrik, prins van Oranje-Nassau van Vollenhoven, wordt op 17 april 1968 geboren in Utrecht. Maurits is de oudste zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Hij heeft drie broers: Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris.

Nadat Maurits in 1987 zijn vwo-diploma haalt aan het Veluws College in Apeldoorn, vervult hij zijn militaire dienstplicht bij het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine. Hierna gaat hij economie studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar ontmoet hij Marilène van den Broek. In oktober 1995 behaalt hij zijn doctoraal. Daarna werkt Maurits bij luchthaven Schiphol. Vanaf september 2001 werkt hij enkele jaren bij Philips DAP als businessmanager. Per mei 2006 is prins Maurits zelfstandig ondernemer met een bedrijf genaamd The Source. Daarnaast werd hij eind vorig jaar ingehuurd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de elektrische auto te promoten. Prins Maurits is benoemd tot voorzitter van het Formule E-team dat de marktintroductie van elektrisch vervoer in Nederland zal aanjagen.

Prins Maurits en prinses Marilène krijgen drie kinderen: Anna (9), Lucas (8) en Felicia (5). De kinderen dragen geen adellijke titels. Wel werd bij Koninklijk Besluit de naamgeving vastgesteld als Van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven. De kinderen hebben geen aanspraak op de troon, omdat ze slechts in de vierde graad verwant zijn aan koningin Beatrix. Ze zijn daarom geen lid van het Koninklijk Huis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer