Buitenland

Verheugde reacties op vrijlating Suu Kyi

BRUSSEL (ANP) – Internationaal is zaterdag verheugd gereageerd op de vrijlating van de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Velen maken zich tegelijkertijd zorgen over haar toekomst.

13 November 2010 13:16Gewijzigd op 14 November 2020 12:31

De Amerikaanse president Barack Obama noemde haar vrijlating „veel te laat”. „Ze is een held van mij en een bron van inspiratie voor iedereen die werkt aan de bevordering van de mensenrechten in Myanmar en de rest van de wereld.”

Namens de Europese Commissie reageerde voorzitter José Manuel Barroso: „Ik ben blij dat Suu Kyi eindelijk is bevrijd van haar huisarrest, na een beproeving van meer dan twintig jaar waarin ze wereldwijd het symbool was van moed en hoop”, aldus Barroso in een verklaring. Hij noemde het essentieel dat Suu Kyi nu onbeperkte vrijheid krijgt om te zeggen wat ze wil en deel te nemen in het politieke proces in Myanmar.

Ook voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement is blij met de vrijlating van Suu Kyi. „We hebben te lang gewacht op deze dag; Suu Kyi heeft te veel geleden”, zei hij. Haar vrijlating moet onvoorwaardelijk zijn, onderstreepte Buzek.

Op een congres van Europese en Aziatische liberalen in Kuala Lumpur werd zaterdag een resolutie aangenomen, waarin de Myanmarese overheid wordt opgeroepen met Suu Kyi om de tafel te gaan. Europarlementariër Toine Manders (VVD) liet weten dat het congres vreest voor nieuwe restricties.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties noemde de Myanmarese oppositieleidster een bron van inspiratie. Hij riep het regime op alle andere politieke gevangenen vrij te laten.

De Franse president Nicolas Sarkozy greep de gelegenheid aan om de militaire junta van Myanmar te waarschuwen. „Frankrijk zal zeer oplettend zijn wat de voorwaarden van de vrijlating van mevrouw Aung San Suu Kyi betreft”, zei hij „Beperking van haar vrijheid van beweging en meningsuiting zou een nieuwe, onacceptabele schending van haar rechten zijn”.

De Britse premier David Cameron sloot zich daarbij aan. „Aung San Suu Kyi heeft recht op vrijheid. Het Myanmarese regime moet die nu in stand houden.” Volgens hem moet Suu Kyi de ruimte krijgen om zelf haar rol in het politieke leven te kiezen, „zonder verdere belemmeringen of restricties”.

Ook bondskanselier Angela Merkel van Duitsland is blij met de opheffing van het huisarrest. Volgens haar symboliseert Suu Kyi de wereldwijde strijd voor de rechten van mens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer