GOUDA – Het is beter dat opvoeders kinderen te vroeg te veel seksuele vorming geven dan dat ze te laat een scheefgegroeid beeld moeten proberen herstellen.
Die stelling poneerde Rob Hondsmerk woensdagmiddag tijdens de conferentie van Driestar Educatief over seksuele vorming op de basisschool. De directeur kind- en jeugdzorg –zelf vader van vier tienerdochters– vindt op grond van psalm 78 dat seksuele vorming allereerst een taak is van ouders, maar dat iedere basisschool ook een taak heeft in de seksuele opvoeding van kinderen.
Als concreet voorbeeld van de verseksualisering van de maatschappij noemde Hondsmerk de erotisch getinte reclame van kledingzaak Suit Supply die op dit moment op veel billboards te zien is: conferentiedeelnemers die vanaf de A12 naar het Driestargebouw kwamen, passeerden ook allemaal zo’n reclamezuil. „Als een kind uit uw klas morgen vraagt of u dat billboard heeft gezien, hoe zou u dan reageren? Zegt u alleen: Daar moet je niet naar kijken? Of gaat u precies uitleggen wat er te zien is, of gaat u uitleggen dat de dingen die op die reclamezuil zichtbaar zijn, zo niet door de Heere God zijn bedoeld?
De verseksualisering van de maatschappij blijkt volgens Hondsmerk niet alleen uit bepaalde reclame-uitingen, maar ook uit het taalgebruik dat meer en meer met schuttingtaal is doorspekt en uit kledingstijlen die in de ogen van ontwerpers vooral sexy moeten zijn.
Ook gaan jongeren „steeds lichamelijker” met elkaar om, vindt Hondsmerk. „Mijn dochters zoenen hun vriendinnen soms alsof ze elkaar twee jaar niet hebben gezien. Laatst vroeg mijn oudste dochter van negentien wat ik ervan vond als ze volgend jaar twee weken met een groep jongeren naar Spanje op vakantie zou gaan. Mijn reactie was dat ik niet stond te juichen bij dat idee. Het is in Spanje warm, dus de jongelui lopen veertien dagen in badkleding. Ik vroeg aan mijn dochter of ze dacht dat jongens die veertien dagen alleen meiden in badkleding zien daar gevoelloos onder kunnen blijven? Ergens voelde ze mijn aarzelingen zelf ook aan. Maar als je dit vertelt aan de geseculariseerde maatschappij verklaart die je voor gek. Zoiets moet toch kunnen?”
Dat seksuele vorming van kinderen al op jonge leeftijd nodig is, is volgens Hondsmerk ook van belang omdat kinderen eerder lichamelijk rijp worden, jonger seksueel actief zijn en dat tienerzwangerschappen weer toenemen. „Bijna 90 procent van de tieners had meer voorlichting willen krijgen. Blijkbaar is er in onze tijd wel openheid, maar ontbreekt tegelijkertijd echte openheid.”
Zowel Hondsmerk als RMU-directeur Peter Schalk benadrukten dat het goed zou zijn als de tijdens de conferentie gepresenteerde methode ”Wonderlijk gemaakt” voor seksuele vorming op de basisschool op grote school wordt verspreid. Schalk: „Houdt deze methode niet voor uzelf. Ga ermee de boer op. Zorg dat topambtenaren en de minister van Onderwijs van deze ‘Goudse methode’ op de hoogte zijn. Deze methode is een prachtig tegenwicht tegen de doorgeschoten Haagse seksuele vorming.”
Volgens Schalk is er vooral op het terrein van seksualiteit sprake van veel overheidsbemoeienis. Hij hekelde in felle bewoordingen de plannen om de enkelefeitconstructie uit de Algemene wet gelijke behandeling te halen. „De homolobby is sterk in Nederland. Minister Plasterk was zo druk met het thema homoseksualiteit, dat hij nauwelijks aan andere portefeuilles toekwam. Door deze Haagse seksuele vervorming dreigt de balans uit de grondrechten te worden gehaald, waardoor onze rechtsstaat wankelt.”
De conferentiedeelnemers bleken echter niet massaal tegen het opnemen van het thema seksualiteit in de kerndoelen voor het onderwijs te staan, iets waartegen Schalk juist grote bedenkingen heeft uit angst voor een al te grote inhoudelijke Haagse bemoeizucht. Bij een peiling in de zaal bleek een meerderheid juist voor het opnemen in de kerndoelen te zijn. Daarbij ging het de voorstanders erom dát scholen seksuele vorming geven, maar dat de overheid niet moet verplichten hoé scholen dat geven. Schalk: „De Haagse rem is er al helemaal af. Wat is de volgende stap?”
Woensdagavond om acht uur herhaalt de Reformatorische Omroep de uitzending van deze conferentie. De uitzending is te zien via www.refdag.nl/seksuelevorming.