Politiek
Geen pact over wetten onderwijs

DEN HAAG – De initiatief­wetten over een acceptatieplicht voor het bijzonder onderwijs en het schrappen van de enkele feit­constructie uit de Algemene wet gelijke behandeling zijn vrije kwesties.

Redactie politiek
28 October 2010 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 12:18
Foto ANP
Foto ANP

Dat bleek woensdag in de tweede termijn van het debat over de regerings­verklaring.

Premier Rutte zei dat er in het kabinet en tussen de coalitie­fracties VVD en CDA geen afspraken zijn gemaakt over steun aan beide wetsvoorstellen. Hij voegde eraan toe dat grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs „niet ter discussie staat” en een „belangrijke” toetssteen zal zijn voor de twee initiatieven.

„Het kabinet gaat bekijken in hoeverre de voorstellen daarmee schuren”, aldus Rutte. Een oordeel geeft hij pas als de wetten in de Kamer aan de orde komen.

Minister Van Bijsterveldt (Onder­wijs) had eerder gezegd dat de acceptatieplicht in strijd is met de onderwijsvrijheid. Ze liet woensdag weten dat ze die uitspraken niet terugneemt.

Rutte zei woensdag verder dat het bestaande beleid voor palliatieve zorg wordt gecontinueerd, net als de opvang van tienermoeders. De onderzoeken naar de noodsituatie als grond voor abortus en naar adoptie als alternatief voor zwangerschaps­afbreking lopen nog, voegde hij eraan toe. De abortusgrens blijft in principe staan op 24 weken.

Over koopzondagen zei Rutte dat de huidige situatie blijft gelden, tenzij de Eerste Kamer de wet van het vorige kabinet aanneemt, waarmee de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet wordt aangescherpt. In dat geval geldt de nieuwe wet.

Naar het wetsvoorstel om de overtijdbehandeling onder de abortuswet te brengen, gaat Rutte nog kijken. De wet ‘hangt’ momenteel tussen de Tweede en de Eerste Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer