„Karadzic-proces beter lang dan oneerlijk”
DEN HAAG (ANP) – Het proces tegen Radovan Karadzic kan „beter langzaam en eerlijk, dan snel en oneerlijk zijn”, in het belang van alle partijen. Dit zei hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal maandag desgevraagd.
De Belg reageerde op een uitspraak van voorzittend rechter Kwon O-gon. De Zuid-Koreaan zei onlangs te vrezen dat de rechtszaak in eerste aanleg tegen de ex-president van Republika Srpska zich voortsleept tot in 2014. Het proces tegen Karadzic begon in oktober 2009.
Volgens Brammertz liggen de aanklagers op schema met hun gebruik van de tijd. Maar het is Karadzic die 70 procent van de zittingstijd in beslag neemt met zijn kruisverhoren. Volgens waarnemers van het proces gaat het daarbij vaak om dingen die niet relevant zijn voor de zaak, net zoals eerder in het proces tegen ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië, die zich net als Karadzic zelf verdedigde.
Brammertz wil niet reageren op de suggestie dat de rechters Karadzic dan maar vaker af moeten kappen, want het is aan de rechters om de goede orde van de rechtsgang te bewaken. Bij Milosevic werd geregeld de microfoon uitgezet als wij weer eens excelleerde in onzinnige vragen of politieke donderpreken tegen de NAVO of het Vaticaan.
Brammertz wijst ook de suggestie van de hand om nog verder te snoeien in de tenlastelegging om tijd te winnen. Hij herinnert eraan dat het Bureau van de Hoofdaanklager dat al twee keer heeft gedaan. En hij wil „niet alleen een veroordeling bereiken”; hij hecht eraan dat over de resterende verdenkingen ook getuigenverklaringen in de rechtszaal worden gehoord om „de omvang van de misdaden te tonen”. Karadzic is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica in 1995. Brammertz verwacht een uitspraak in eerste aanleg niet voor eind 2013.
Van de VN-Veiligheidsraad had het tijdelijke tribunaal in Den Haag eigenlijk al zijn processen in eerste aanleg voor eind 2008 moeten afronden, een deadline die dus al ruimschoots is gemist. Dat is tegen het zere been van een aantal landen als Rusland en China, die het tribunaal te duur vinden. Het hof kost de VN meer dan 150 miljoen dollar (115 miljoen euro) per jaar.