Roestbruine reus visitekaartje van Corpus
OEGSTGEEST – Roerloos zit hij op de hoek van het gebouw. De roestbruine, 35 meter hoge reus van belevingscentrum Corpus. Zo lang is hij er nog niet – slechts twee jaar. Maar voor velen is hij al een bekende verschijning.
De gigant zit vlak langs de A44, de snelweg tussen Amsterdam en Den Haag. In zijn linkerooghoek bevindt zich de afslag Oegstgeest, rechts ziet hij de afslag Leiden.
Recht vooruit ligt het –al even kolossale– Leids Universitair Medisch Centrum. De bovenste verdiepingen van de ‘ziekenhuisfabriek’ steken net boven de boomtoppen uit.
Achter zich weet hij de Noordzee. Hij ziet hem niet, omdat hij er met zijn rug naartoe zit. En een duinenrij onttrekt het water aan het oog. Maar ’s nachts, wanneer er bijna geen verkeer langsraast, zal de reus de zee vast wel eens horen ruisen.
De zittende figuur van zeven verdiepingen hoog verscheen begin 2008 op de hoek van belevingscentrum Corpus (Latijn voor lichaam). Half in, half buiten het gebouw. Een staalconstructie vormt zijn ‘skelet’. Houten planken geven het ‘mannetje’ vorm.
Om hem weerbestendig te maken, bekleedde de aannemer de planken met staalplaten – die al snel hun glans verloren en egaal roestbruin kleurden.
Het hoofd van de menselijke figuur, een gevaarte van 16 ton, werd op 16 februari 2008 in één stuk op de romp geplaatst. Voor deze operatie had de aannemer niet minder dan vijftien man nodig, één kraan en twee hoogwerkers.
Binnen in de stalen reus loopt de bezoeker langs de organen van zijn lichaam. Voorlichter Laurens Geurtz hoort geregeld van mensen die Corpus bezoeken dat ze dagelijks via de A44 naar kantoor rijden en wel ongeveer weten wat voor attractie zich in het gebouw met de oranjebruine reus bevindt, maar die nu wel eens met eigen ogen willen zien.
Boven aan de roltrap begint de ‘reis door de mens’ in het kniegewricht. Na uitleg over de werking van spieren en pezen volgt het bloedvat, de aanmaak van bloed en de genezing van een wond – in dit geval veroorzaakt door een levensgrote splinter.
Van het bovenbeen gaat het naar de baarmoeder, waar het publiek inzicht krijgt in de voortplanting – op een manier die ook geschikt is voor jeugdige toehoorders.
Een verdieping hoger volgen bezoekers een broodje kaas op zijn weg door het spijsverteringskanaal, van de slokdarm tot en met het doortrekken van de wc.
Weer hoger krijgen ze laagdrempelige informatie over de werking van de longen, het hart. Vanuit de mond (met pepermuntgeur) gaat het via de buis van Eustachius naar het oor. Met een harde nies belandt de bezoeker vanuit de neus in het oog, om uiteindelijk, op de zevende verdieping, bij de hersenen te eindigen.
Niet alleen krijgen mensen te horen hoe de diverse onderdelen van het lichaam werken, maar ook hoe een goede levensstijl helpt het lichaam gezond te houden. Dat educatieve karakter zorgt ervoor dat veel scholen Corpus weten te vinden voor een klassenuitje. Aan het einde van de reis kunnen bezoekers de reus van dichtbij bekijken. Hem de hand schudden gaat niet; die bevindt zich op 10 meter hoogte buiten het gebouw. Hooguit kunnen ze een kleinere uitvoering van de reus, onder aan de trap, een aai over zijn bol geven.
Dit is het dertiende deel in een serie over bijzondere objecten langs de snelweg. Vrijdag deel 14.