Balanceren tussen wijk en snelweg
HARDERWIJK – „Wat doet die kerel daar? Gaat hij springen?” Even gas minderen. Langs de A28 bij Harderwijk doemt een opmerkelijke constructie van balken op. De man erbovenop staat opvallend stil. Even is er een zucht van verlichting te horen. „Het is een pop.”
Het is een hele toer om in de buurt te komen van de sprietloper, waarover drie lezers een e-mail stuurden. Om te beginnen: De juiste afslag van de A28 vinden. Strand Horst blijkt de beste optie. En daarna richting de nieuwe woonwijk van Harderwijk: Drielanden.
Na een paar honderd meter komt een kasteel in zicht. Het is niet het doel van de reis, maar het trekt wel de aandacht. Eerst daar even kijken. De man op de balkenconstructie loopt toch niet weg.
Het kasteel, dat staat op het grondgebied van de gemeente Ermelo, blijkt een gloednieuw complex te zijn met 103 woningen. Het valt op door de vele kleine ramen en de luiken. Het mag er dan allemaal mooi uitzien; de verkoop stagneerde vorig jaar. De economische crisis leidde tot leegstand van een aantal woningen in het duurdere segment.
Terug naar de pop die roerloos boven de snelweg staat. Een korte rondrit in de omgeving levert niets op. Het kunstwerk staat te ver van de bebouwing. Dat wordt dus lopen. De auto moet zo lang even genoegen nemen met een plekje bij een informatiebord naast een rotonde, vlak bij het kasteel. Aan de andere kant van de rotonde ligt bouwmateriaal opgeslagen. Achter een openstaand hek ligt een hobbelig paadje, dat overgaat in een pad met gladde betonplaten.
Na een paar honderd meter komt de achterkant van het kunstwerk in zicht. Tussen het pad en het kunstwerk liggen echter een greppel en een groenstrook. Er bij komen wordt dus moeilijk.
Een zoektocht op internet leert dat het kunstwerk ”Auf dem Weg” heet. Het is 13 meter hoog en komt 20 meter boven de snelweg uit. Op de balken staat een dunne aluminium figuur van 1,65 meter hoog. De bedenker is Hubertus von der Goltz uit Berlijn. Op zijn website blijkt dat een constructie van evenwichtsbalken en een balancerend figuur een telkens terugkerend thema is in zijn werk.
Zowel in Duitsland als ook in andere landen is zijn werk te bewonderen. Zelfs in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel is het werk te zien. Historische stadscentra, snelwegen, kantoorgebouwen, torens; de sculpturen staan op de meest opmerkelijke plaatsen.
„Mijn thema doelt op de eenzame en zijn balans tussen denken, handelen en zijn”, schrijft Von der Goltz op zijn site. „Degene die balanceert, moet zich op zichzelf en zijn weg concentreren.” Wegen, overgangen en bruggen staan volgens de kunstenaar symbool voor de vele problemen die de mens moet overwinnen.
Het kunstwerk is een initiatief van de gemeente Harderwijk. „De gemeente wilde Harderwijk en in het bijzonder de wijk Drielanden promoten”, aldus Jean Vermeulen, beleidsmedewerker cultuur. „Een uitgangspunt was dat het object niet zomaar een alledaagse reclamezuil moest zijn. Het moest door de voorbijrazende automobilist in zijn gedachten worden opgenomen.”
De drie balken staan symbool voor een samenwerking tussen de gemeente en projectontwikkelaars Phanos en Slokker. „Met het mensfiguur willen ze laten zien dat ze ondanks de grootte van de nieuwbouwwijk de menselijke maat vast willen houden.”
Dit is het achtste deel in een serie artikelen over bijzondere objecten langs de snelweg. Maandag deel 9.