Economie
Wellink wil cultuuromslag zélf maken

DEN HAAG (ANP) – President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank wil noodzakelijke veranderingen op het gebied van de cultuur binnen zijn organisatie zélf doorvoeren. „Ik zal erop toezien dat dit gebeurt”, aldus Wellink woensdag tijdens een gesprek met de Tweede Kamer over het faillissement van DSB Bank.

Wellink verlaat het Tweede Kamer gebouw. Foto ANP
Wellink verlaat het Tweede Kamer gebouw. Foto ANP

Hij beantwoordde daarmee vragen van Kamerlid Ari Slob van de ChristenUnie. Die vroeg of Wellink wel de aangewezen persoon is om wijzigingen door te voeren, omdat hij „enigszins de belichaming” is van de cultuur binnen de centrale bank.

Wellink zei dat de cultuur bij de bank in de afgelopen tien tot vijftien jaar „dramatisch” is veranderd. „We zijn een veel opener, vlakkere instelling geworden. We zijn intern en extern veel transparanter. Ik zie mezelf als belichaming dat we niet meer die ivoren toren zijn.”

Wel zei Wellink dat de cultuurverandering nodig is bij toezichthouders wereldwijd, als gevolg van de „dramatische gebeurtenissen van de afgelopen periode”. Daarbij doelde hij op de kredietcrisis. De gevolgen die deze heeft gehad op de financiële wereld moet „toezichthouders fundamenteel laten nadenken over de vraag of ze de juiste attitude hebben”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer