Binnenland
Commissie-De Wit deelt tikken uit aan banken en politici

In haar maandag gepresenteerde rapport over de financiële crisis deelt de commissie-De Wit zowel aan banken en toezichthouders als aan politici ferme tikken uit.

Redactie politiek
Misschien wel de hardste tik komt terecht op de hoofden van accountants. De accountancy is „tekortgeschoten in haar maatschappelijke taak om zorg te dragen voor een begrijpelijke en toereikende toelichting op de jaarrekening van financiële instellingen”, concludeert de Kamercommissie die onder leiding van SP-parlementariër De Wit bijna een jaar lang bezig is geweest de oorzaken van de financiële en economische crisis in kaart te brengen.

Ook PvdA’er Bos, tot voor kort minister van Financiën, krijgt kritiek van de commissie. Hij heeft de ruimte die hij had om bezwaar te maken tegen de overname van ABN AMRO „weloverwogen kleiner gemaakt dan mogelijk was.” Daardoor legde hij de verantwoordelijkheid voor de overname voor een groot deel bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Ook die krijgt van De Wit en de zijnen een veeg uit de pan, omdat hij „weloverwogen” voor een opstelling koos „die met grote zekerheid zou leiden tot de afgifte van een verklaring van geen bezwaar voor de overname.”

Verder concludeert de commissie dat DNB in mei 2008 „nadere voorwaarden had kunnen en moeten stellen” aan de IJslandse Landsbanki voor toetreding tot het Nederlandse deposito­garantiestelsel. DNB heeft „zijn bevoegdheden om in te grijpen in de Icesave-casus te krap geïnterpreteerd.”

Belangrijke factoren die tot de crisis hebben geleid, zijn volgens de commissie overigens nog steeds aanwezig. Zou de wereld nog een keer door zo’n crisis worden getroffen, dan zijn de gevolgen „wellicht vele malen groter dan nu”, waarschuwt zij.

In het rapport ”Verloren krediet” staan 27 aanbevelingen aan politici, bestuurders, banken en toezichthouders. Een daarvan is dat het CPB en DNB gezamenlijk minimaal één keer per jaar regering en parlement moeten informeren over macro-economische ontwikkelingen in relatie tot veranderingen in de financiële sector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer