De zestien landen van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lenen het noodlijdende Griekenland 110 miljard euro. Daarvan komt 80 miljard voor rekening van de eurolanden en 30 miljard van het IMF. Nederland levert 5 miljard euro, zo kwamen alle partijen dit weekeinde overeen. Griekenland bereikte zaterdag al een akkoord met de Europese Unie en het IMF over grote bezuinigingen in ruil voor het krediet.
De leningen zijn aan zeer strenge voorwaarden gebonden, aldus de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die zondag het spoedberaad van de ministers van Financiën van de eurolanden had voorgezeten. Het geld wordt in een periode van drie jaar overgeboekt. Als Griekenland niet aan de voorwaarden voldoet, kunnnen de eurolanden ieder kwartaal besluiten de lening op te schorten.
Demissionair minister De Jager (Financiën) zei in Brussel dat hij er op rekent dat de Tweede Kamer vrijdag haar steun uitspreekt voor de omvangrijke lening. Volgens de minister zijn de Nederlandse wensen ingewilligd. Zo heeft het IMF volgens De Jager een grotere rol gekregen dan hij had verwacht. Het gaat om de grootste lening die het IMF ooit aan een land heeft versterkt.
De minister wees ook op de strenge voorwaarden. De Grieken moeten 5 procent rente betalen, terwijl Nederland zelf nu voor 1,5 procent geld leent. De Grieken moeten ook extreem bezuinigen.
De Griekse minister George Papaconstantinou zei zondag dat de Grieken „grote offers” moeten brengen om het faillissement van het land af te wenden. De overheidsuitgaven moeten over drie jaar met 30 miljard euro zijn teruggebracht, waarmee het begrotingstekort in 2014 tot onder de 3 procent moet zijn gedaald.
Griekenland snijdt fors in de salarissen van ambtenaren en ook gepensioneerden leveren in. De btw stijgt met circa 2 procentpunten. Verder wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd en wordt er een aantal nieuwe belastingen ingevoerd. Griekenland moet overigens van zijn kredietverstrekkers beloven dat het zonodig nog meer bezuinigt dan de 30 miljard euro.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de maatregelen die aan Griekenland zijn opgelegd zo afschrikwekkend zijn dat andere ’zwakke’ eurolanden er alles aan zullen doen om aan hetzelfde lot te ontkomen.
De regeringsleiders van de zestien eurolanden komen vrijdag in Brussel bijeen om het akkoord definitief te bezegelen. Het is de eerste keer dat de eurolanden een lidstaat zo te hulp moeten schieten. Alle euroministers benadrukten zondag dat de hulp aan Griekenland de enige manier is om de stabiliteit van de euro te waarborgen.
In de Tweede Kamer noemde de VVD de lening „een duivels dilemma”. Wel lenen betekent risico’s voor de belastingbetaler, niet lenen is een risico voor het financiële stelsel, zei VVD–er Frans Weekers. Groen Links–financieel specialist Vendrik zei dat de ervaring leert dat zulke leningen „keurig worden afgelost”.