Schade rond jaarwisseling daalt verder
APELDOORN – De schade aan gemeentelijke eigendommen door vandalisme is afgelopen jaarwisseling opnieuw gedaald. In de Biblebelt ligt de schade nog steeds hoger dan daarbuiten, maar het verschil is 37 procent kleiner.
Dat blijkt uit onderzoek van deze krant, die alle 413 Nederlandse gemeenten benaderde met de vraag naar de schade aan hun eigendommen door vandalisme rond de jaarwisseling. Van hen reageerden er 282, een respons van 68 procent.
De gemeenten leden gemiddeld een schade van 10.952 euro. Vorig jaar lag dat bedrag op 13.000 euro. De kosten door vernielingen is landelijk gezien sinds de jaarwisseling van 2007-2008 met gemiddeld 63 procent gedaald.
In de Biblebelt lag de schade de afgelopen jaarwisseling 60 procent hoger dan in de rest van Nederland. De vorige jaarwisseling bedroeg dit verschil nog 97 procent. Bij de jaarwisseling 2007-2008 was het verschil 27 procent.
Een inwoner van een niet-orthodox-christelijke gemeente betaalt 0,30 euro om de schade door vandalisme te herstellen, in de Biblebelt ligt dat bedrag op 0,48 euro. Bij de vorige oudejaarsviering lagen die bedragen op respectievelijk 0,37 en 0,73 euro. Bij de jaarwisseling 2007-2008 ging het om respectievelijk 0,92 en 1,17 euro.
Hoewel de totale schade aan gemeentelijke eigendommen steeds verder daalt, is er volgens de Stichting Staakt het vuren, die ijvert voor een vuurwerkvrije jaarwisseling, nog lang geen reden tot juichen. „Er is de afgelopen jaarwisseling nog nooit zo veel legaal en illegaal vuurwerk gemixt en te koop aangeboden aan de consument”, aldus voorman Johan Meijering van de stichting. „Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) heeft becijferd dat het aantal mensen dat oogletsel opliep bij de afgelopen jaarwisseling met 10 procent is gestegen. Bovendien kopen weliswaar steeds minder mensen vuurwerk, maar de omzet stijgt en het vuurwerk wordt steeds gevaarlijker en zwaarder.”
Meijering wil dat de Tweede Kamer in debat gaat over alle schadelijke gevolgen van de jaarwisseling. „Partijen hebben in hun verkiezingsprogramma de mond vol over veiligheid, maar over het grootste risicoevenement van ons land, de jaarwisseling, hoor je ze niet.”
Onderzoekers van de Politieacademie concludeerden in 2007 in een studie, onder leiding van prof. dr. Otto Adang, dat de onrust tijdens de jaarwisseling zich, behalve in sommige wijken van de grote steden, concentreert in gemeenten met een orthodox-christelijke signatuur.
Dat beeld blijkt in de afgelopen jaren niet veranderd, al is het verschil tussen de schade binnen en buiten de Biblebelt verkleind.
Uit de daling van de schade over de afgelopen drie jaarwisselingen blijkt volgens Adang duidelijk dat de toegenomen aandacht voor de jaarwisselingsproblematiek niet zonder effect blijft. „Al voor de jaarwisseling constateerden we een toename van gerichte preventieve en handhavingsmaatregelen. Bovendien werken de diverse instanties binnen gemeenten steeds beter samen om problemen te lijf te gaan”, aldus Adang.
Hij onderstreept dat de schadebedragen „nog steeds aanzienlijk” zijn. „Alleen een consequent volgehouden beleid op de lange termijn kan leiden tot een verdere daling van de schadebedragen.”