Kerk & religie
Kerkelijk Jongerenland op drift

Kerkelijk jongerenland lijkt op drift geraakt. Zag de Stichting Reformatorische Bezinningsavonden (SRB) zich vorig jaar genoodzaakt definitief een punt te zetten achter haar activiteiten; nieuwe initiatieven dienen zich voortdurend aan. De Zin-in-avonden in Gouda, georganiseerd door de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG), vormen daar een illustratie van.

Jongerenavond in Gouda. - Foto RD
Jongerenavond in Gouda. - Foto RD
Er zijn meer voorbeelden te noemen. Vanuit de hersteld hervormde gemeente in Arnemuiden ging eind 2009 de Beréa Vereniging voor Jongerenavonden van start. De SRB-afdeling Goes berichtte in januari dat zij zichzelf voortzet als stichting Bezinningsavonden Zeeland (BAZ). De al langer bestaande groep Samen Uit belegt per dit jaar eveneens interkerkelijke bijeenkomsten. In de Mariahoeve in het Zuid-Hollandse Wijngaarden worden sinds kort ook jongerenavonden gehouden, meldde evangelist Arjan Baan van de stichting Heart Cry onlangs. Voor meer informatie verwijst de aankondiging naar een link op Hyves.

Ook binnen de (Oud) Gereformeerde Gemeenten in Nederland, waar vanouds een zekere huiver bestaat ten opzichte van kerkelijk georganiseerd jeugdwerk, worden steeds vaker jongerenavonden belegd. Het jongste nummer van De Wachter Sions vermeldt voor volgende week zaterdagavond bijeenkomsten in Barneveld, Elspeet/Uddel en Utrecht-De Bilt.

Aanleidingen genoeg om in een serie artikelen –weer eens– in te zoomen op het verschijnsel jongerenavonden.


„Bezoek bijeenkomsten niet meer vanzelfsprekend"

Jeugdbonden binnen de verschillende kerkverbanden bezinnen zich op de vraag hoe zij hun jongeren anno 2010 het beste kunnen bereiken, zo blijkt uit een telefonische rondgang. Want die laten zich niet zo gemakkelijk meer binden.

„Ook op dit terrein zie je veel shopgedrag”, zegt Hans Maat, clustermanager gemeente­ondersteuning bij de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB). „Van ”pick and choose”, om het zo te zeggen. Jongeren selecteren op basis van ”Wat heb ik eraan?” en ”Werkt het voor mij?”, wat ertoe leidt dat het niet meer vanzelfsprekend is dat zij bijeenkomsten van het eigen kerkverband of, breder, de eigen zuil bezoeken.”

Toch is hiermee niet gezegd dat plaatselijke jeugdverenigingen of open jeugdavonden overal een kwijnend bestaan leiden, aldus Maat. Zijn collega’s van de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie (HHJO), de JBGG en het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken stemmen met die vaststelling in. „In zijn algemeenheid kun je denk ik zelfs zeggen dat kerkelijk gebonden jeugdwerk stabieler is dan niet-kerkelijk gebonden jeugdwerk”, zegt Sandor van Leeuwen van de JBGG.

Wel zorgen baren de regionale districtsavonden of, binnen het LCJ, de jeugdcontact­avonden. „Al zien we hier ook wel weer ontwikkelingen die hoop geven”, laat LCJ-bureaumanager Kees van Vianen weten.

Binnen de Hersteld Hervormde Kerk is er op het terrein van het jeugdwerk nog veel in opbouw, aldus Steven Middelkoop van de HHJO – die samenwerkt met het LCJ. Overal in het land worden inmiddels echter bijeenkomsten georganiseerd.

In de Zuiderkerk van de hersteld hervormde gemeente te Ede vindt maandag een paas­appelmiddag plaats, waarop een hersteld hervormde, een hervormde en een christelijke gereformeerde predikant zullen spreken. Het gaat hier om een plaatselijk initiatief, maar wel een waar LCJ-bureaumanager Van Vianen „van harte achter staat. Wat dat betreft zie ik als het gaat om –voorzichtige– interkerkelijke samenwerking op dit gebied wel kansen liggen.”

Hij benadrukt echter dat er vele jongeren zijn die nooit een (inter)kerkelijke bijeenkomst als bovengenoemde (meer) bezoeken, en van wie een deel „op plaatsen komt waar ze niet willen zijn als de Heere Jezus terugkomt. Daar ligt een enorm probleem. Als het daarover gaat, is het alle hens aan dek.”


Overzicht Jongerenavonden

Door het hele land verspreid hebben meer of minder regelmatig bijeenkomsten plaats voor christelijke jongeren, in allerlei leeftijdscategorieën. Een overzichtje.

I) Bijeenkomsten georganiseerd door de jeugdbonden van verschillende kerkverbanden:
– Zin-in (JBGG, Gouda);
– een- of meerdaagse Bijbelstudie- en andere conferenties (HGJB, HHJO, JBGG, LCJ).

II) Jongerenavonden die uitgaan van lokale
– hersteld hervormde gemeenten (onder andere regio Zwartebroek, Arnemuiden);
– (oud) gereformeerde gemeenten in Nederland (onder andere regio Barneveld, Elspeet-Uddel, Kinderdijk, Opheusden, Scherpenzeel, Utrecht-De Bilt).

III) Interkerkelijke jongerenbijeenkomsten:
– Stichting Bezinningsavonden Zeeland (Goes);
– Samen-Actueel en Samen-Bezinnen (onderdeel van Samen-Uit; Zeist);
– Stichting Jij Daar! (Apeldoorn, Doorn, Veenendaal);
– Stichting Heart Cry (onder de vlag waarvan onder andere conferenties en jongerenavonden worden belegd, in Hardinxveld-Giessendam, Kampen);
– Bosrandclub (Wekerom);
– Kom Ook-groep (Hardinxveld-Giessendam, Hoevelaken en Rijssen/Notter).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer