Economie

Vakorganisaties vrezen tweedeling

De vakorganisaties hebben donderdag veelal afwijzend gereageerd op de bezuinigingsvoorstellen van de ambtelijke werkgroepen. De grootste bonden, FNV en CNV, vrezen een tweedeling in Nederland.

Redactie economie
2 April 2010 00:14Gewijzigd op 14 November 2020 10:15

Voorstellen om minimumloon en bijstand met 10 procent te verlagen, terwijl schoonmakers staken voor twee dubbeltjes erbij, „doe je niet in een beschaafd land”, aldus de FNV.

De voorstellen hebben een „hoog Winkel-van-Sinkelgehalte”, stelt de bond. De vakcentrale wijst verslechteringen van de sociale zekerheid en de zorg af.

Volgens Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen, „kan en mag het niet zo zijn dat juist de mensen met de laagste inkomens worden getroffen door de bezuinigingen. Natuurlijk doet bezuinigen altijd pijn, maar voorkom een tweedeling in de maatschappij.”

CNV Vakmensen heeft vooral moeite met verlaging van de WW-uitkering en het voorstel om mensen maximaal een jaar WW te geven.

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) pleit voor balans tussen rigoureuze hervormingen en sociaal beleid. De RMU wil de ogen niet sluiten voor de noodzakelijke bezuinigingen, „maar het is nu aan de politiek om een uitgebalanceerde keuze te maken uit de voorstellen. Er is echt iets te kiezen.”

De voorgestelde ingrepen in de sociale zekerheid gaan de RMU te ver. „De aanpassing van het ontslagstelsel en een teruggang in de duur van de WW van 38 maanden naar 12 maanden is een te grote stap. De optie van ontkoppeling van uitkeringen aan de ontwikkeling van de lonen en het fors verlagen van het minimumloon vindt de RMU in strijd met een overheid die het schild moet zijn voor de zwakken.”

Christennetwerk|gmv wil vooral rust in de sociale zekerheid. Om die reden wijst de vakorganisatie de voorstellen om de bijstand, het minimumloon en de WW verder te versoberen resoluut af.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de voorstellen „niet verrassend.” De ondernemers waarschuwen voor keuzes die de economie schaden. „Nederland moet ombuigen en hervormen op een manier die de economie meer ruimte geeft, ondernemerschap stimuleert en meer nadruk legt op excellentie.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer