Buitenland

Wel vriendschap, maar geen vrede in Israël

TEL AVIV (ANP) – De crisis in de Israëlisch–Amerikaanse betrekkingen is volgens Jeruzalem bezworen en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen zit nog steeds vast. Dat lijkt vooralsnog het resultaat van het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden deze week aan Israël.

11 March 2010 19:52Gewijzigd op 14 November 2020 10:04
TEL AVIV – De crisis in de Israëlisch–Amerikaanse betrekkingen is volgens Jeruzalem bezworen en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen zit nog steeds vast. Dat lijkt vooralsnog het resultaat van het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Bi
TEL AVIV – De crisis in de Israëlisch–Amerikaanse betrekkingen is volgens Jeruzalem bezworen en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen zit nog steeds vast. Dat lijkt vooralsnog het resultaat van het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Bi

Biden werd eerder deze week ernstig in verlegenheid gebracht door een aankondiging van de Israëlische regering. Die meldde dat er 1600 extra woningen voor orthodoxe joden in bezet Oost–Jeruzalem zullen worden gebouwd, wat volgens internationaal recht illegaal is.De mededeling kwam net toen Biden in Israël en in de Palestijnse enclaves pogingen startte om een indirecte dialoog tussen de twee partijen op te zetten. Dat zou tot een nieuw door de VS aangevoerd vredesproces moeten leiden na bijna een jaar stilte. De Palestijnen en de Arabische Liga zien nu echter af van de voorgenomen dialoog.

Aan de Universiteit van Tel Aviv kwam Biden in een toespraak, waarin Israel bewierookt werd als de beste vriend van de VS, kort terug op de aankondiging van het omstreden bouwproject. „Soms zegt alleen een vriend de harde waarheid", zei Biden. Een van die waarheden is dat „de huidige situatie niet houdbaar" is. Volgens Biden moeten zowel Israël als de Palestijnen een compromis sluiten om vreedzaam in twee staten naast elkaar te kunnen leven.

Voor Israël zou dit betekenen dat het geen claims meer legt op door Palestijnen bewoond gebied en dat het de Palestijnse president Mahmoud Abbas en premier Salam Fayyad als Palestijnse leiders erkent. De Palestijnen zouden op hun beurt het aansporen tot anti–Israëlische gevoelens en acties moeten staken. Biden beklemtoonde dat er geen vertraging in de dialoog mag komen, want dat zullen extremisten misbruiken.

Netanyahu’s Likud–partij zei donderdag na het vertrek van Biden op de Israëlische radio, dat het onmogelijk is vredesonderhandelingen te voeren als Jeruzalem wordt verdeeld. De Arabische wereld, de Palestijnen en een groot deel van de internationale gemeenschap, alsook de Israëlische oppositiepartij Kadima van Tzipi Livni, denken daar echter anders over. De Arbeidspartij overweegt de regeringscoalitie zelfs te verlaten. De Israëlische minister van Landbouw, Shalom Simhon, van de Arbeidspartij zei donderdag dat zijn partij juist in de regering zit om nieuwe vredesonderhandelingen van de grond te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer