Binnenland

Helft gemeenteraad Amsterdam en Utrecht zwaait af

AMSTERDAM – Amsterdam en Utrecht hebben woensdag afscheid genomen van meer dan de helft van de politici die de afgelopen vier jaar in de gemeenteraad zaten. In Amsterdam verlieten 26 raadsleden de hoofdstedelijke politiek na de gemeenteraadsverkiezingen, in Utrecht waren dat er 23.

Redactie digitale media
10 March 2010 17:55Gewijzigd op 14 November 2020 10:03
Cohen: Enerverende jaren. Foto ANP
Cohen: Enerverende jaren. Foto ANP

Burgemeester Cohen blikte tijdens het afscheid terug op „vier enerverende jaren”. „De stad is veranderd, onder invloed van de raad maar ook van buitenaf”. Hij gaf als voorbeeld onder meer de gevolgen van de kredietcrisis, de aanleg van de Noord–Zuidlijn en de enquête die daarover is gehouden, het terugbrengen van veertien naar zeven stadsdelen en het besluit over de nieuwe Zeesluis.Door het nadrukkelijke optreden van de overheid is volgens Cohen de overlast in de stad teruggedrongen, onder meer door de inzet van straatcoaches en de zogeheten ’van acht–tot–acht–aanpak’, waarbij probleemjongeren van ’s ochtends tot ’s avonds begeleiding krijgen.

Andere belangrijke onderwerpen in de afgelopen vier jaar waren armoedebeleid, jeugdwerkloosheid en veiligheid, blikte de burgemeester terug. „Stuk voor stuk weerbarstige onderwerpen die de komende tijd nog regelmatig zullen terugkomen”.

De vertrekkende raadsleden kregen allemaal twee kunstwerken mee van de hand van Tim Ayres; een hommage aan de 174 nationaliteiten in de stad

Alle 26 politici richtten voor de allerlaatste keer nog het woord tot het college van burgemeester en wethouders en de raad. In de toespraken werd teruggekeken op de raadsperiode, werden tips en adviezen aan de blijvende en nieuwe leden gegeven en spraken raadsleden hun wensen uit voor de stad en haar bestuur.

PvdA–raadslid Mahrach greep haar kans en vroeg of ze met de burgemeester op de foto mocht. „Dat is de afgelopen vier jaar niet gebeurd, dus dit is een now or never–moment”.

De nieuwe gemeenteraad van Amsterdam wordt donderdag geïnstalleerd. De verkennende gesprekken over het vormen van een nieuw college van burgemeester en wethouders beginnen vrijdag onder leiding van informateur en pas afgetreden PvdA–minister Van der Laan.

Ook Utrecht heeft woensdagmiddag afscheid genomen van de oude gemeenteraad. Van de 45 raadsleden stoppen er 23. Burgemeester Wolfsen sprak hen toe en keek terug op vier bewogen jaren. Donderdag wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

De burgemeester refereerde aan de drie wethouders ’die we tijdens stevige debatten hebben verloren’ en lastige onderwerpen die zijn behandeld. Hij noemde het nieuwe Stationsgebied, de bouw van het Muziekpaleis en het Actieplan Luchtkwaliteit.

In zijn toespraak uitte Wolfsen zijn zorgen over de staat van de politiek. „Maatschappelijke tegenstellingen lijken het steeds moeilijker te maken om goed samen te werken in de politiek. Gelukkig is dat ons in Utrecht voorlopig bespaard gebleven”, stelde hij. Ondanks scherpe tegenstellingen, zoals bij de vorming van een coalitie in Den Haag en Almere, zou er een respectvolle verstandhouding moeten zijn, vindt Wolfsen.

Den Haag heeft woensdag afscheid genomen van 31 raadsleden. Dat liet de gemeente weten. Onder hen was ook de nestor van de raad, Rob van Laar (VVD), die ereburger werd en een gouden vroedschapspenning kreeg.

De grootste groep onder de afzwaaiers bestond uit leden van de PvdA: van de vijftien raadsleden namen er elf afscheid. De fractie van de sociaaldemocraten is met tien zetels in de nieuwe raad behoorlijk geslonken maar nog wel de grootste. De komst van de PVV en de verdubbeling van de fractie van D66 zorgden voor de grootste verschuivingen in de raad, die 45 zetels telt.

Donderdagavond wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer