Dolfijn met bloemetjes en strepen geboren op Wegwijs
Een meisje zit aan een tafel en beplakt een houten dolfijn met stukjes dun papier. Hij krijgt bloemetjes en strepen op zijn lijf. Verderop vertelt Kamerlid Van der Staaij (SGP) hoe hij zich voelde toen zaterdagnacht het kabinet viel.
„Juist bij een economische crisis zijn daadkracht en slagvaardigheid nodig”, zegt Van der Staaij. „De val van het kabinet betekent dat er een halfjaar lang bar weinig zal gebeuren.” Naast zijn hoofd projecteert een beamer woorden op de muur: ”Volgende modeshow: 16.00 uur”.De achttiende editie van de gezinsbeurs Wegwijs is een veelzijdige beurs. Allerlei categorieën bezoekers –zoals een meisje dat een dolfijn maakt, een toekomstig fractievoorzitter van de SGP en een bruid van de modeshow– ontmoeten elkaar.
Ontmoeting is een belangrijk doel van de Erdee Media Groep, die de beurs voor de achttiende keer op touw zette. Het streven is „verbondenheid en ontmoeting van mensen die eenzelfde geloof belijden”, zei woordvoerder Gerrit-Jan Schulp dinsdag bij de opening. Ruim 230 standhouders presenteren zich tot en met zaterdag in de Jaarbeurs.
Vier hallen bekijken is best een eind lopen, maar er zijn oases. Op het Doe Actief-plein kunnen mensen een workshop vilten volgen, of rustig gaan zitten om te zien hoe eten wordt bereid in de hoek ”Aan de kook”. „Knoflook: nooit persen!” zegt de man met de witte muts. Zijn collega gaat rond met hapjes.
Een grote oase is The Box, die er vanbuiten groot en zwart en een beetje geheimzinnig uitziet. Er is één kleine ingang; die is vooral bedoeld voor jongelui van tussen de 16 en de 24 jaar. Binnen wordt beachvolleybal gespeeld. Dagelijks presenteren daar zich twee mini-ondernemingen, bedrijfjes van studenten. Dinsdag waren dat HB Solutions, die prik-potopeners op de markt brengt (conservenpotten openen wordt een fluitje van een cent), en OmeLekker (met slimme omeletbereiders).
In de stand van Lucas Boeken zingt tenor Florian Poepjes af en toe mee met de muziek op zijn nieuwe psalmen-cd. Zijn stand lijkt niet zo op een oase; mensen praten dwars door de psalm heen. „Zingen op een concert is wel fijner”, bekent hij later. Rondom ruikt het naar geurzakjes uit Applegarden, de interieurstand vlak achter Lucas Boeken.
Ogen tekort, zoals op elke beurs geldt dat ook op Wegwijs. Bij Bartiméus, een organisatie die zich inzet voor blinden en slechtzienden, kunnen bezoekers ervaren wat het is om niets te kunnen zien. Met een blindenstok in de hand en een ‘wazige bril’ op kunnen ze een pikdonkere ruimte binnengaan waar muren staan, rare drempeltjes liggen, takken in het gezicht kriebelen en de vloer hobbelt.
Buiten wacht Willem met zijn blindengeleidehond, een zwarte labrador die voor deze keer geaaid mag worden, hoewel het tuigje op zijn rug zegt dat het verboden is. Willem praat over de beursvloer als een donkere ruimte. Hij is slechtziend, maar liep over de beurs, en het ging heel goed, vertelt hij enthousiast. „Met de hond gaat het beter dan met alleen een stok.”
De hond ziet er gelukkiger uit dan de cavia’s, middenin hal 2. Ze zitten in een groot, vierkant, houten hok met schoon stro, maar ze kunnen nergens wegkruipen. Krullerige beestjes van een week of drie oud proberen tevergeefs bij hun moeder weg te duiken. Juist die kleintjes willen kinderen vastpakken. Een meisje aait verheerlijkt de witbruine vacht. „Pietertje, kijk uit”, zegt een moeder als zoonlief bijna het caviahok inrolt.
Naast de stand van Woord & Daad staat een mini-onderneming met enthousiaste studenten. Het bedrijf heet FanTastisch! en handelt in tassen die gemaakt zijn van gerecyclede kunstvezels. Van de verkoopprijs gaat 10 procent naar Woord & Daad, vertelt Daniël Verweij. „Als u een tas koopt, draagt u bij aan een beter milieu en helpt u medemensen – dat geeft een goed gevoel!”
Op het activiteitenpodium wordt de eerste veiling voor Haïti gehouden, voor de actie van de jongerenredactie van deze krant en de jeugdbonden voor het zwaargetroffen land. Tot en met zaterdag gebeurt dat dagelijks. Standhouders stelden goederen beschikbaar. Op een handgemaakte quilt durven bezoekers nog niet te bieden, en ook niet op een –eveneens handgemaakte– hoed. Cd’s, klompen, schaakspellen en een bureaustoel gaan grif van de hand. Ze zijn goed voor een eerste opbrengst van 357 euro.
Veilingmeester Riekelt Pasterkamp over de niet-verkochte hoed en plaid: „U krijgt er spijt van, absoluut. U zult zien dat u terug wilt komen naar Wegwijs om deze spullen te halen.”