Tientallen vrijwilligers zijn nog steeds bezig de mensen te bellen die tijdens de televisieactie voor Haïti afgelopen donderdag hun gift niet kwijt konden. De lijnen waren zo overbezet dat ze uiteindelijk op een bandje hun naam en telefoonnummer konden achterlaten.
Zo konden de mensen later worden teruggebeld. „We roepen voor deze actie zo veel mogelijk vrijwilligers op, omdat we het zo goedkoop mogelijk willen doen”, aldus een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gisteren.
Er worden vrijwilligers geworven via fora op internet en onder vrienden en familie van werknemers bij de verschillende hulporganisaties die bij de SHO zijn aangesloten.
Hoe lang de belactie nog gaat duren, is niet bekend. Mede om die reden geven de SHO voorlopig geen tussenstand meer door over wat er nu boven op de ruim 83 miljoen euro nog is binnengekomen.
De SHO willen zo voorkomen dat er verkeerde bedragen gaan circuleren. „De eerste indruk is wel dat er nog steeds positief wordt gereageerd op de oproep om geld te storten voor de slachtoffers in Haïti.”
Behalve geld wil Nederland ook beveiligingstroepen naar Haïti sturen. Nederland is bereid zestig marechaussees naar Haïti af te vaardigen. Ze zouden een onderdeel vormen van een EU-politiemacht die de hulpverleners moet helpen beveiligen, maakte staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken gisteren tijdens een EU-beraad in Brussel bekend. De EU-politiemacht bestaat in totaal uit meer dan 300 personen.
Het Nederlandse marineschip hr. ms. Johan de Witt gaat niet naar Haïti, aldus Timmermans. De Verenigde Naties hebben het Nederlandse aanbod om het schip te sturen afgeslagen. Het grootste transportschip van de marine kan veel hulpgoederen vervoeren, naast shovels, boot-jes, helikopters en personeel, onder wie twee pelotons mariniers.
Na een verblijf van ruim een week in Haïti zouden vijf Nederlandse speurhonden en hun begeleiders vandaag terugkeren naar Nederland.