Gkv Goes betrekt nieuw gebouw
De Ontmoetingskerk van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) aan de ’s-Gravenpolderseweg in Goes is vrijdag officieel geopend. Voorafgaand aan de overdracht door het projectteam aan de kerkenraad, werden de architect, de begeleiders en de bouwers over het nieuwe gebouw geïnterviewd.

Voorheen kerkten de leden van de gkv in De Hoeksteen aan de Noordhoek in Goes. Dat gebouw is in 2006 verkocht aan de oud gereformeerde gemeente in Nederland. Daarna huurden de gereformeerden de Westerkerk van de protestantse gemeente. Deze kerk is echter sinds 1 januari in eigendom van een projectontwikkelaar. Ook de aula van het reformatorische Calvijn College werd gebruikt voor zondagse diensten.De zwerftocht komt ten einde met een eigen kerkgebouw. De ovalen kerkzaal van de Ontmoetingskerk heeft ruim 500 zitplaatsen en is uit te breiden tot 625 zitplaatsen. Een lange tafel vormt het liturgisch centrum. Voor begeleiding van de gemeentezang, cantorij en muzikanten zijn er een vleugel en een kerkorgel van orgelbouwer Van der Poel.
De hal is ruim opgezet, zodat gemeenteleden elkaar kunnen ontmoeten. Rond deze hal zijn vijf zalen en een ‘huiskamer’ voor besloten gesprekken gegroepeerd. Het geheel is een ontwerp van Architectenbureau Born in Middelharnis en kostte inclusief koop van de grond 3 miljoen euro.
De gkv te Goes is een streekgemeente en telt ruim 600 leden. Predikant is ds. P. J. Trimp.
Ambtsdragers bevestigd
In de hervormde gemeente (PKN) van Garderen zijn op zondag 17 januari vier ambtsdragers bevestigd. Het gaat om twee ouderlingen, één ouderling-kerkrentmeester en een diaken. Met de bevestiging van de ambtsdragers heeft de hervormde gemeente weer een eigen kerkenraad.
Sinds kort belegt de hervormde gemeente in Garderen op zondag twee erediensten. ’s Ochtends wordt de dienst gehouden in een bedrijfsruimte en ’s middags in de dorpskerk van Garderen. In de voorziening die enige tijd geleden door de commissie van bijzondere zorg (cbz) van de Protestantse Kerk in Nederland is opgelegd aan de hersteld hervormde gemeente in Garderen is slechts de mogelijkheid van één zondagse eredienst voor de hervormde gemeente in het monumentale kerkgebouw opgenomen. Onderhandelingen tussen de hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente over een tweede zondagse dienst in de kerk, leverden niets op.
Open Hofkerk Rotterdam
Stichting Sonshine gaat de Open Hofkerk aan de Middelharnisstraat in Rotterdam-Pendrecht aankopen om een plek te hebben voor missionair kinderwerk. Dat heeft de stichting, waarin rooms-katholieken en protestanten samenwerken, bekendgemaakt. Zij steunt het werk van de Rotterdammers Paul en Patricia Kamp.
Op 1 april worden de pastorie en de ontmoetingshal van het kerkgebouw uit 1964 overgedragen. Over een jaar of vijf volgt de kerkzaal, verwacht Patricia Kamp.
Momenteel worden er nog kerkdiensten gehouden in het kerkgebouw van de protestantse wijkgemeente Pendrecht-Heijplaat. Wegens terugloop van het bezoekersaantal worden de diensten in de Open Hofkerk echter afgebouwd.
Kinderwerker Patricia Kamp deelt mee dat de kerkenraad graag ziet dat het gebouw voor christelijke doeleinden beschikbaar blijft. Het doel van het kinderwerk van Sonshine is dat kinderen „God ontmoeten en een relatie met Hem krijgen”, zegt Kamp.
Kinderwerk is volgens haar hard nodig. „Er is veel nood in de wijk: gebroken gezinnen, armoede, opvoedingsproblemen en verwaarlozing. Het werk is in 2005 begonnen en groeit hard. Op dit moment zijn ongeveer 400 kinderen ingeschreven, voornamelijk uit migrantengezinnen.”
Voor de aankoop van de kerk en de kosten voor een verbouwing is in totaal 850.000 euro nodig. Om hieroor geld bijeen te brengen is een actie gestart, ”Koop ’n kerk voor kinderwerk”.
Synagoge Delfzijl te koop
Voor de voormalige synagoge aan de Singel in Delfzijl dreigt leegstand. Het Leger des Heils, dat jarenlang gebruikmaakte van het pand, is op zoek naar een goedkopere locatie in de havenstad.
Een van de leden heeft op de website Marktplaats begin januari een advertentie geplaatst met de vraag mee te helpen zoeken naar een ander onderkomen voor het Leger.
De ChristenUnie in Delfzijl heeft inmiddels vragen gesteld over de toekomst van het gebouw. Volgens de partij heeft de gemeente Delfzijl ooit beloofd het pand terug te kopen. Het college van burgemeester en wethouders erkent de cultuurhistorische waarde van het pand, zegt CU-fractievoorzitter G. J. van Steenbergen desgevraagd. Het college is nog in gesprek met het landelijke Leger des Heils over de synagoge. „Als de burgerlijke gemeente het pand aankoopt, kan het Leger de locatie huren. Ook heeft de stichting Beth Ha Knesseth, die de geschiedenis van de Joodse gemeenschap uit de regio levend wil houden, dan een goede expositieruimte.
De synagoge is in 1888 gebouwd. De Joodse gemeenschap van Delfzijl werd in 1942 weggevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het statige pand een kolenpakhuis. Vanaf 1948 was het een badhuis en in 1982 werd het verkocht aan het Leger des Heils.
Vrije baptisten Bleskensgraaf
De vrije baptistengemeente Graafstroom houdt zondag haar eerste dienst in het nieuwe ‘kerkgebouw’: het voormalige gemeentehuis aan de Kerkstraat in Bleskensgraaf.
Op zaterdag zet de gemeente haar deuren open voor belangstellenden. De nieuwe locatie kan 200 mensen herbergen. De vorige locatie, boerderij Gijbeland, kon het groeiende aantal leden niet meer aan. Het gemeentehuis mag overigens maar tijdelijk worden gebruikt.
De gemeente ontstond twee jaar geleden uit die van Papendrecht.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.