De bouw voorziet een langdurige crisis. Het economisch herstel gaat de komende jaren grotendeels aan de sector voorbij.
De bouw raakt van 2009 tot 2011 zo’n 45.000 banen kwijt, zo’n 9 procent van het totaal. De werkgelegenheid krijgt dit jaar „een grote klap” met een verlies van 33.000 banen (6,5 procent), aldus directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) vandaag in Den Haag.
De verwachtingen voor de bouw in 2010 zijn ongunstiger dan de afgelopen jaren, aldus Van Hoek. De bouwproductie daalt dit jaar waarschijnlijk zo’n 7,5 procent, De pijn zit vooral bij de nieuwbouw van woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen.
De orderportefeuilles van de hoofdaannemers in de bouw liggen bijna 40 procent lager dan de top in 2008. De vooruitzichten blijven ook voor 2011 somber.
De ontwikkelingen in de bouw steken negatief af ten opzichte van andere bedrijfstakken, die voor dit jaar vaak al enig herstel verwachten. De verwachte productiedaling van 7,5 procent tot 54,5 miljard euro is iets gematigder dan de raming in april van vorig jaar, toen nog een daling van 9 procent werd verwacht. De maatregelen van het Rijk sorteren enig effect op de bouwproductie.
De bouwproductie is vorig jaar met 5 procent (3 miljard euro) gedaald naar 58,9 miljard euro ten opzichte van 2008, de werkgelegenheid met 2 procent.
Een gunstige uitzondering vormt de grond-, weg- en waterbouw. De productie blijft hier op peil. Daarmee steekt dit bouwsegment gunst af ten opzichte van het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen.
De grond-, weg- en waterbouw komt „ongeschonden” door de crisis heen, aldus Van Hoek. Investeringen van het Rijk zijn de belangrijkste motor achter dit gunstige beeld. Het EIB verwacht pas in 2012 een „krachtig herstel.”
De teruggang werd sinds 2008 verwacht. De crisis dringt in de bouwsector later door, omdat veel opdrachten al in de pijplijn zaten. „Het herstel duurt ook iets langer”, aldus Van Hoek.