Economie

Nederlandse klant koopt nog steeds pluimveevlees

De Nederlandse klanten kopen nog evenveel kippenvlees, maar stellen wel meer vragen. Dat bleek gisteren uit een rondgang langs winkels.

ANP
4 March 2003 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Een verkoopster van slagerij De Groene Weg in Groningen moet soms het antwoord schuldig blijven. „Mensen denken meteen dat je een expert bent op het gebied van kippenpest”, verzucht ze achter de toonbank. „Maar wij weten net zoveel als iedereen die de krant leest: er wordt deze week geen kip meer aangeleverd.”

Problemen levert de stagnerende aanvoer haar niet op. „We hebben altijd een flinke voorraad in de vriezer liggen, dus we zingen het voorlopig nog wel even uit.”

Toch kijkt een deftige dame die net een kipfilet heeft gekocht wat zorgelijk. „Wanneer is deze kip geslacht?” vraagt ze argwanend, terwijl ze aan het lapje vlees ruikt. De verkoopster stelt haar gerust. „Deze kip is van vorige week! Toen hadden ze nog nergens last van. U kunt met een gerust hart gaan smullen vanavond.”

In een Groningse McDonalds zet een brallerige student zijn tanden in een kipburger. Hij maakt zich niet druk. „Ik maak me eerder zorgen om de andere ingrediënten dan om de kip”, grinnikt hij.

Ook bij de lokale Albert Heijn gaan de kippen nog gewoon in groten getale over de toonbank. „Maar de kip is deze week ook in de aanbieding”, beklemtoont een verkoopster van de poelierafdeling. Veel vragen over de kippenpest heeft zij nog niet gehad. „Het leeft totaal niet onder de gewone bevolking. Alleen de boeren zelf lijken zich er druk over te maken.”

Veel bedrijven in Noord-Brabant hebben ook nog geen last van teruglopende klandizie. Het is carnaval en dan zijn veel bedrijven gesloten. Zo ook poelier Slegers in Mierlo. „We zijn gesloten vanwege de carnaval, dus we merken er nog weinig van, maar ik denk dat we nog een paar dagen langer dicht kunnen blijven.”

De klanten bij een supermarkt in Eindhoven glimlachen als ze zien dat kip in de aanbieding is. Een jonge vrouw kijkt naar de kiprollade. „Ik eet toch al nauwelijks kip, maar het is wel grappig dat het juist nu in de aanbieding is.” Zij wordt bijgevallen door een vriendin. „We nemen meestal kalkoen. Die is een stuk makkelijker schoon te maken. En volgens mij ook minder gevoelig voor al die enge ziektes als salmonella.”

Een man in diezelfde supermarkt denkt daar anders over. Hij vult zijn karretje met drie kiprollades. „Deze kip is volgens mij al geslacht voor de vogelpest uitbrak. Dus d’r zullen geen enge ziektes in zitten. En anders vertrouw ik gewoon op mijn sterke maag.”

De bedrijfsleider van een supermarkt in Renswoude heeft nog niet kunnen constateren of klanten inderdaad minder eieren of kippenvlees kopen. „Ik houd de verkoop natuurlijk in de gaten, maar zie nog geen verschil”, aldus de bedrijfsleider.

In het getroffen gebied rond Barneveld hebben supermarkten nog volop eieren te koop. Het vervoersverbod geldt niet voor deze producten, mits van buiten de regio aangevoerd. Supermarkten kregen ze gistermorgen nog vers binnen. „Ik weet niet hoe lang ik nog verse eieren mag aanvoeren, maar voorlopig heb ik nog genoeg in huis”, aldus de bedrijfsleider van een supermarkt in Scherpenzeel, een van de getroffen gemeenten.

Bij een supermarkt in Barneveld liggen ook nog genoeg eieren in de schappen. „We kunnen nog wel twee dagen vooruit met deze voorraad. Als mensen minder eieren kopen in verband met de vogelpest, hebben we voor de hele week genoeg. Maar dat zie ik nog niet gebeuren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer