Economie
CPB-raming: Economie veert op

Nederland herstelt zich een stuk sneller van de crisis dan het Centraal Planbureau (CPB) tot nu toe had voorzien. Dat heeft vooral gevolgen voor de werkloosheid, die minder snel oploopt. Ook de groei valt hoger uit.

Redactie economie
15 December 2009 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 09:22

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de werkloosheid volgend jaar stijgt tot 6,5 procent van de beroepsbevolking, ofwel gemiddeld 510.000 personen. In juni voorspelde het CPB nog dat de werkloosheid in 2010 zou oplopen tot 9,5 procent, op Prinsjesdag was dat al eens verlaagd naar 8 procent (615.000).

CPB-directeur Coen Teulings toonde zich dinsdagmorgen „enigszins verrast door de gematigde ontwikkeling van de werkloosheid. Goed begrijpen hoe dat nou komt, doen we maar beperkt.”

Teulings schrijft de meevaller op de arbeidsmarkt onder meer toe aan de vergrijzing, de flexibele arbeidsmarkt, de inzet van deeltijd-WW en het snellere herstel van de economie.

De groei van de Nederlandse economie zal volgend jaar naar verwachting uitkomen op 1,5 procent. Ook dat is beter dan in de eerdere berekeningen van het CPB. Op Prinsjesdag werd nog uitgegaan van nulgroei.

Het economisch herstel komt vooral door een groei van de export, die profiteert van een aantrekkende wereldhandel. De consumptie en investeringen dragen nog weinig bij aan de Nederlandse economie. Teulings sprak daarom van „een bleek zonnetje.” Dit jaar zal de economie nog met 4 procent krimpen.

Teulings waarschuwde dat de voorspellingen voor 2010 veel onzekerheden kennen. „Het herstel in 2010 is niet heel robuust. Het tempo van het herstel nu, dat kan niet lang aanhouden. Een deel van de ellende komt nog.”

De klap van de crisis dreunt nog wel duidelijk na in de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 5,8 procent van het bruto binnenlands product. Op Prinsjesdag werd nog een tekort van 6,3 procent verwacht.

De geraamde inflatie bedraagt dit jaar 1,25 procent, een halvering vergeleken met vorig jaar. Dit komt door een daling van de olie- en gasprijzen en de huidige laagconjunctuur. Komend jaar hebben de energieprijzen een opwaarts effect op de inflatie, maar dat wordt gecompenseerd door lagere arbeidskosten per eenheid product. De stijging van het prijspeil bedraagt in 2010 naar verwachting 1 procent.

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) reageert voorzichtig optimistisch op de cijfers. Ze wijst erop dat de raming een mooie bijstelling van het economisch beeld laat zien, maar onderschrijft dat de klap die de economie dit jaar kreeg, ook na 2010 nog zal doordreunen.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Recessie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer