Politiek

Kamer verdeeld over steun A'dam voor religieuze organisaties

Het Amsterdamse stadsbestuur legt de oproep naast zich neer om religieuze organisaties die alleen geloofsgenoten aannemen geen subsidie te geven. De christelijke partijen in de Tweede Kamer zijn blij, de SP reageert sceptisch.

Redactie politiek
9 December 2009 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 09:20
DEN HAAG – Het Amsterdamse stadsbestuur legt de oproep naast zich neer om religieuze organisaties die alleen geloofsgenoten aannemen geen subsidie te geven. De christelijke partijen in de Tweede Kamer zijn blij, de SP reageert sceptisch. CU-Kamerlid Anker
DEN HAAG – Het Amsterdamse stadsbestuur legt de oproep naast zich neer om religieuze organisaties die alleen geloofsgenoten aannemen geen subsidie te geven. De christelijke partijen in de Tweede Kamer zijn blij, de SP reageert sceptisch. CU-Kamerlid Anker

De Amsterdamse gemeenteraad stemde vorige maand in met een VVD-motie waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen niet meer in zee te gaan met instellingen die alleen personeel met een bepaalde religieuze of culturele achtergrond aannemen. Het college zal de motie niet uitvoeren, zo liet het gistermiddag weten.

Het stadsbestuur waarschuwt dat de gemeente zichzelf schuldig zou maken aan discriminatie als zij dat wel zou doen.

Volgens de Algemene wet gelijke behandeling mogen religieuze organisaties –bij wijze van uitzondering– personeel met een bepaalde religieuze achtergrond aannemen.

Christelijke organisaties als Tot Heil des Volks en Youth for Christ hoeven niet te vrezen voor een subsidiestop, verzekert het college. De overheid mag niet treden in een „beoordeling van de godsdienstige, levensbeschouwelijke of culturele achtergrond” van een organisatie, maar kan alleen eisen stellen aan de „producten of de uitvoering ervan.”

De Tweede Kamerfracties van CDA, SGP en ChristenUnie reageren verheugd op het besluit van het Amsterdamse college. CU-Kamerlid Anker: „Ik ben blij dat het stadsbestuur het hoofd koel heeft gehouden en zich heeft laten leiden door wat er in de Algemene wet gelijke behandeling staat.”

CDA-Kamerlid De Pater-van der Meer en SGP’er Van der Staaij spreken van „goed nieuws.” Zij zien het als een ondersteuning van het kabinetsbeleid.

De SP is verbaasd over de beslissing van het Amsterdamse stadsbestuur. „De gelijkwaardigheid van mensen” is in het geding, stelt Kamerlid Karabulut. Zij spreekt van „discriminatie.” „Het gaat erom dat je mensen gelijk behandelt, religieus of niet-religieus.”

De SP’er zal minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken om opheldering vragen. „Zij moet het college terugfluiten.”

Stichting Tot Heil des Volks blijft ondanks het besluit van het Amsterdamse stadsbestuur bezorgd over de ruimte die christelijke organisaties in het publieke domein krijgen. De seculiere partijen in Amsterdam leggen zich niet neer bij het besluit. De lokale SP wil de kwestie opnieuw op de agenda plaatsen.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer