Binnenland
Amsterdam legt VVD-motie naast zich neer

Het college van B en W van Amsterdam zal geen uitvoering geven aan de motie van de VVD-fractie waarin het gemeentebestuur wordt opgeroepen voortaan alleen zaken te doen met algemene organisaties. Dat betekent dat ook christelijke instellingen als Youth for Christ en Het Scharlaken koord voor samenwerking in aanmerking blijven komen.

Binnenlandredactie
8 December 2009 13:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:19
Rosse buurt in Amsterdam, waar stichting Tot Heil des Volks werkt. Wat het college van Amsterdam betreft mogen christelijke organisatie gewoon hun werk voor de overheid in de stad voortzetten. - Foto ANP
Rosse buurt in Amsterdam, waar stichting Tot Heil des Volks werkt. Wat het college van Amsterdam betreft mogen christelijke organisatie gewoon hun werk voor de overheid in de stad voortzetten. - Foto ANP
De reactie van het college is dinsdagmiddag aan de gemeenteraad bekendgemaakt. Door er uitvoering aan te geven, zou de gemeente zelf discriminatie bevorderen in plaats van bestrijden, aldus het college.

De gemeenteraad stemde vorige maand in met een motie van de VVD waarin het college van B en W wordt opgeroepen niet meer in zee te gaan met instellingen die een uitgesproken religieuze identiteit hebben.

Volgens de meerderheid van de gemeenteraad zouden organisaties die bij hun personeelsbeleid rekening houden met de geloofsovertuiging van sollicitanten, niet langer meer in aanmerking komen voor subsidie. Ook zou de gemeente niet meer met zulke instellingen kunnen samenwerken.

De VVD diende de motie in nadat eerder waren problemen rezen bij de toekenning van een project in stadsdeel De Baarsjes aan Youth for Christ. In Amsterdam leeft in liberale kringen ook grote moeite met de subsidiering van Het Scharlaken Koord, een christelijke organisatie die hulp verleent aan prostituées.

Volgens het college van B en W mag de overheid diensten laten uitvoeren door zowel algemene als religieuze organisaties. Vanuit het gelijkheidsbeginsel is dat ook gewenst, aldus het gemeentebestuur. Als een overheid zaken doet met een instelling met een duidelijk religieuze identiteit, mag het niet treden in een „beoordeling van de godsdienstige, levensbeschouwelijke of culturele achtergrond” van een organisatie, maar kan zij wel eisen stellen aan de „producten of de uitvoering ervan.”

Of de organisatie en haar werknemers zich bij „het leveren van de producten laat leiden door hun geloofs- of levensovertuiging is voor de gemeente niet relevant. De gemeente toetst uitsluitend of het product is geleverd zoals is overeengekomen.”

De motie van de VVD leidde tot verontwaardigde reacties. Minister Rouvoet zei vorige week nog dat Amsterdam „een zeer krampachtige discussie voerde over een zeer principieel punt. Zowel de grondwet als de Algemene wet gelijke behandeling zeggen dat je niet gestraft mag worden als je een duidelijke identiteit hebt. Het heeft er alle schijn van dat Amsterdam in de war is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer