Buitenland

Lagerhuis steunt Irak-beleid Blair

Een door zo’n honderd leden van de regerende Labourpartij ingediende motie tegen een aanval op Irak is gisteren door het Britse Lagerhuis met 399 tegen 199 stemmen verworpen. Niet eerder sinds Blair in 1997 premier werd stuitte hij op zo veel verzet van partijgenoten uit het Lagerhuis.

Buitenlandredactie
27 February 2003 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

Een motie van de regering, waarin de pogingen van premier Tony Blair om de kwestie Irak op te lossen via de Verenigde Naties worden gesteund en Irak wordt opgeroepen gebruik te maken van „zijn laatste kans” om te ontwapenen, haalde het even later met 434 tegen 124 stemmen met gemak. Maar hoewel Blair dus kan rekenen op de steun van het Lagerhuis, kreeg de motie van de Labour-parlementsleden toch meer steun dan was verwacht.

Van de 410 Labour-Lagerhuisleden stemden er 59 tegen de motie van de regering en 122 voor de antioorlogsmotie, waarin stond dat de noodzaak van militaire actie tegen Irak vooralsnog niet is bewezen. De regering stelde in haar motie het gebruik van geweld tegen Irak helemaal niet aan de orde en Blair betoogde in het Lagerhuis, dat de hele dag over Irak debatteerde, dat het nog te vroeg is om over oorlog te stemmen. Hij zei dat het Lagerhuis zich slechts moest uitspreken over de strategie van de regering. Volgens Blairs tegenstanders echter had het Lagerhuis woensdag voor het laatst de kans om een oorlog af te wenden.

Politieke waarnemers wezen er gisteravond op dat Blair zijn pro-Amerikaanse lijn inzake Irak toch overtuigend door het parlement heeft geloodst, ook al had hij de steun van de Conservatieven nodig.

„Als de motie van de regering vanavond ongewijzigd wordt aangenomen, dan laat dit huis zien dat het een ons opgelegd tijdschema accepteert, wat naar ik vrees onverbiddelijk binnen drie tot vier weken tot oorlog leidt”, zei een van de indieners van de antioorlogsmotie, Chris Smith, voor er was gestemd. Dat tijdschema, zei Smith, „lijkt te worden bepaald door de president van de Verenigde Staten en niet door de logica der gebeurtenissen.”

Het Labour-Lagerhuislid Gerald Kaufman noemde de huidige Amerikaanse regering „de onsmakelijkste die ik ooit heb meegemaakt.” Hij steunde het Irak-beleid van Blair overigens wel. Dat deden ook de Conservatieven. De buitenlandwoordvoerder van de partij, Michael Ancram, zei dat om vrede te bereiken er soms met geweld gedreigd moet worden. Maar Kenneth Clarke, die de laatste Conservatieve regering minister van Financiën was, zei dat de mogelijkheden voor een vreedzame oplossing nog niet zijn uitgeput. Hij zei zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat al maanden geleden is besloten een oorlog tegen Irak te beginnen, in de eerste plaats door de VS.

Om te besluiten tot een aanval op Irak heeft Blair overigens niet de toestemming van het parlement nodig. Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei dat het Lagerhuis als de crisis rond Irak escaleert, mogelijk zal worden gevraagd te stemmen over militair ingrijpen, maar hij zei ook dat dit met het oog op de veiligheid van de Britse troepen wellicht pas zal gebeuren als de oorlog al is uitgebroken. Groot-Brittannië heeft zo’n 40.000 soldaten naar de Perzische Golf gestuurd, oftewel een kwart van het leger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer