Binnenland
Rouvoet hekelt optreden raad Amsterdam

Vice-premier Rouvoet haalt hard uit naar de gemeenteraad van Amsterdam. Die riep het college pas in een motie op de subsidiekraan voor hulporganisaties met een levensbeschouwelijke grondslag dicht te draaien.

Binnenlandredactie
„Het heeft er alle schijn van dat Amsterdam in de war is”, aldus Rouvoet donderdagmorgen in het EO-radioprogramma Dit is de Dag.

De Amsterdamse gemeenteraad handelt in strijd met de Grondwet als ze organisaties met een uitgesproken religieuze identiteit overheidsgeld wil onthouden, aldus de CU-bewindsman.

Rouvoet sluit niet uit dat de regering in actie komt als het college van B en W de motie van de Amsterdamse gemeenteraad overneemt. „Amsterdam en ook sommige andere steden voeren een zeer krampachtige discussie over een zeer principieel punt. Zowel de Grondwet als de Algemene wet gelijke behandeling zeggen dat je niet gestraft mag worden als je een duidelijke identiteit hebt.”

De minister wijst er voor de EO-microfoon op dat de motie onrecht doet aan organisaties die al decennialang goed werk doen. Hij noemde als voorbeeld het Leger des Heils. Rouvoet stelde wel dat religieuze organisaties niet mogen evangeliseren met subsidiegeld.

Vorige week kwamen diverse christelijke organisaties in geweer tegen de Amsterdamse motie. In een brief schreven de organisaties dat de motie uitloopt „op een onrechtmatig uitsluiten van gemeentelijke subsidie van organisaties als Youth for Christ en het Scharlaken Koord.”

Donderdag bleek ook dat de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) ontstemd is over de weigering van de gemeente Rhenen om de lokale NPV-afdeling subsidie te verstrekken vanwege de levensbeschouwelijke achtergrond van de christelijke organisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer