Binnenland
SGP Elburg hekelt afwijzen subsidie

De SGP in Elburg zegt „verbaasd en ontzet” te zijn dat de gemeenteraad van Elburg geen subsidie wil geven aan een hospice in Nunspeet. Volgens de SGP is dat omdat de hospice een christelijk karakter heeft. CDA en Algemeen Belang ontkennen dat dit de reden is om tegen te stemmen.

Regioredactie
Het college van B en W van Elburg had voorgesteld om eenmalig 22.000 euro uit te trekken voor de bouw van de Christelijke Hospice Nunspeet, omdat ook inwoners van de gemeente Elburg er terechtkunnen.

Tijdens de behandeling van het voorstel, in de gemeenteraadsvergadering van vorige week maandag, bleek dat alleen SGP en ChristenUnie het voorstel steunden.

In een bericht dat de SGP-fractie deze week op haar website publiceerde, haalt zij fel uit naar het CDA en Algemeen Belang. Volgens de SGP verwierpen beide partijen de subsidie omdat de nieuwe hospice een religieuze organisatie is.

Het CDA zegt desgevraagd dat dit argument echter niet de doorslag gaf. Fractievoorzitter De Haan: „Het is geen probleem dat de instelling een christelijke identiteit heeft. En ook hebben wij er geen moeite mee dat er wordt gevraagd naar een kerkelijke betrokkenheid van het personeel.”

De CDA-fractie valt echter wel over het euthanasiestandpunt van de hospice. De Haan: „Als iemand binnen de wettelijke kaders euthanasie wil plegen, wil de hospice dat de patiënt vertrekt. Aan een hospice die zo handelt, kunnen wij geen gemeenschapsgeld geven. De vraag is in hoeverre mensen in de hospice kunnen overlijden op de manier waarvoor zij kiezen.”

Ook de fractie van Algemeen Belang had aanvankelijk vragen bij het personeelsbeleid. „Gebleken is dat de personeelsleden niet per se christelijk hoeven te zijn. Ze moeten de statuten onderschrijven. Daar hebben wij geen moeite mee”, aldus fractievoorzitter Hoeve.

De argumenten van de fractie van Algemeen Belang om desondanks tegen de subsidie te stemmen, waren van financiële aard. Hoeve: „Het college wilde de subsidie uit de algemene middelen betalen. Maar die pot is bijna leeg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer