Buitenland
Rechter: Leger nalatig na Katrina

NEW ORLEANS (ANP) – Het geniekorps van het Amerikaanse leger heeft door nalatigheid schuld aan de overstromingen in een deel van New Orleans in 2005. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald, aldus de zender CNN donderdag.

Evacuatie in New Orleans door het Amerikaanse leger na orkaan Katrina. Foto EPA
Evacuatie in New Orleans door het Amerikaanse leger na orkaan Katrina. Foto EPA
Het is voor het eerst dat een rechter de federale Amerikaanse regering direct aansprakelijk stelt voor een deel van de schade die door de orkaan Katrina in New Orleans ontstond. Zes particulieren en een bedrijf hadden een zaak aangespannen tegen het geniekorps van het leger, omdat dit nalatig zou zijn geweest bij het onderhoud van een systeem van aarden wallen en kanalen in New Orleans.

De rechter stelde de particulieren en het bedrijf in het gelijk. Zij hebben gezamenlijk recht op een vergoeding van 480.000 euro voor door de overstromingen geleden schade. Een woordvoerder van het geniekorps liet weten dat de federale regering in beroep gaat tegen de uitspraak.

Als ook in hoger beroep wordt besloten tot het toekennen van een vergoeding aan getroffenen door Katrina, kunnen mogelijk ook andere slachtoffers in aanmerking komen voor compensatie. De federale regering zou dan wellicht voor miljarden aan schadevergoedingen moeten betalen.

De orkaan Katrina trof de stad in het zuiden van de staat Louisiana in augustus 2005. De dijken braken door, waarna 80 procent van New Orleans onder water kwam te staan. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Orkaan Katrina

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer