Binnenland
Amsterdam beperkt inzet religieuze organisaties

Amsterdam gaat als het aan de gemeenteraad ligt de inzet van identiteitsgebonden organisaties zoals het Scharlaken Koord beperken.

Binnenlandredactie
Als het Leger des Heils en het Scharlaken Koord hun personeel blijven werven op de manier waarop zij dat nu doen, dreigen zij geen subsidie meer te krijgen, aldus een verontwaardigde CDA-fractievoorzitter M. Limmen.
Als het Leger des Heils en het Scharlaken Koord hun personeel blijven werven op de manier waarop zij dat nu doen, dreigen zij geen subsidie meer te krijgen, aldus een verontwaardigde CDA-fractievoorzitter M. Limmen.
In de contracten moet de gemeente van de raad voortaan opnemen dat zorg- of welzijnsinstellingen niemand mogen uitsluiten bij het werven van personeel.

De Amsterdamse VVD bracht hierover woensdag een motie in stelling. Alle fracties steunden de motie, met uitzondering van het CDA.

Als het Leger des Heils en het Scharlaken Koord hun personeel blijven werven op de manier waarop zij dat nu doen, dreigen zij geen subsidie meer te krijgen, aldus een verontwaardigde CDA-fractievoorzitter M. Limmen. „Het recht op hun religieuze identiteit wordt hun zo ontnomen. Dat is een schande. De organisaties waar het hier om gaat moeten juist credits krijgen voor hun goede werk in plaats van zo te worden geschoffeerd.”

Limmen noemt het een goede Nederlandse gewoonte om religieuze instellingen te subsidiëren als deze activiteiten vervullen die in het gemeentelijk beleid passen. „Religieuze instellingen doen al eeuwenlang in Amsterdam goed en buitengewoon nuttig werk.”

De Amsterdamse wethouder zorg Vos weigerde enkele maanden geleden nog van het Scharlaken Koord te eisen dat deze instelling sollicitanten niet op hun achtergrond beoordeelt. De VVD-fractie vroeg Vos daarom, nadat de advertentietekst bekend werd waarmee het Scharlaken Koord nieuwe medewerkers wilde aantrekken ten behoeve van zijn uitstapprogramma voor prostituees.

De fractie stoorde zich met name aan de zinsnede: „Van onze medewerkers verwachten wij dat ze een levend geloof in Jezus Christus hebben en betrokken zijn bij een kerkelijke gemeente. Daarnaast geloven zij in de Bijbel als het gezaghebbende Woord van God.”

Ook de gemeenteraden van Haarlem en Deventer vroegen hun colleges die eveneens met het Scharlaken Koord in zee wilden om opheldering.

In Haarlem wist PvdA-burgemeester Schneiders ternauwernood te voorkomen dat de raad de samenwerking met het Scharlaken Koord vanwege de advertentietekst zou verbreken en het uitstapprogramma zou uitstellen. Na een verhitte discussie liet de PvdA-fractie in deze gemeente weten ongelukkig te zijn met de personeelsadvertentie, „maar we willen ons niet profileren ten koste van prostituees die de seksbranche willen verlaten”, aldus een woordvoerder destijds.

Een meerderheid van de Haarlemse raad zal het college naar verwachting binnenkort wel opdragen ook een seculiere welzijnsinstelling te contracteren die prostituees wil begeleiden naar ander werk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer