Binnenland
„Juist de CU moet homochristenen accepteren”

Monique Heger komt niet op de kieslijst van de ChristenUnie in Wageningen omdat ze een partner heeft van hetzelfde geslacht. Zelf vindt ze dat er juist binnen een christelijke partij ruimte moet zijn voor mensen zoals zij.

Monique Heger. Foto COC
Monique Heger. Foto COC
Ruim anderhalf jaar lang was Heger het enige raadslid voor de ChristenUnie in Wageningen. Van 2006 tot 2007. In september 2007 kreeg ze verkering met een vrouw en is ze opgestapt. „Omdat ze als raadslid geen volledig draagvlak had bij de mensen met wie ze een team vormt”, was haar verklaring.

Vorige maand solliciteerde Heger naar een plek op de CU-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Ze kreeg echter van de kiescommissie te horen dat zij niet op die lijst zou komen.

Wat was uw reactie?

„Het deed me pijn. Anderhalf jaar heb ik kunnen bewijzen dat ik een goed raadslid ben. Daarnaast draai ik al acht jaar mee in de fractie. Ik wil die kennis en ervaring graag delen met anderen. Maar omdat er in Wageningen geen ruimte is voor een christen met een homo­seksuele relatie, sta ik niet op de lijst.”

U stapte op omdat er geen draagvlak voor u was en nu bent u teleurgesteld omdat dat er nog steeds niet is.

„Er is een duidelijk verschil tussen de situatie toen en de situatie nu. In 2006 ben ik gekozen als een vrouw zonder relatie. Toen daar in 2007 verandering in kwam, bleek dat sommige mensen binnen de fractie daar moeite mee hadden. Daarom ben ik opgestapt.

Inmiddels heeft de partij het rapport van de commissie-Cnossen aangenomen en is er een gedragscode opgesteld. Daarin staat dat een homoseksuele relatie niet alleen een reden kan zijn om niet op de kandidatenlijst te komen. In de voorwaarden voor de kandidaat-raadsleden in Wageningen stond in ieder geval niet dat je geen homoseksuele relatie mocht hebben.”

Vindt u het niet logisch dat de ChristenUnie in Wageningen op grond van de Bijbel moeite heeft met uw levenswijze?

„Ik begrijp dat wel. Maar ik vind dat er binnen de partij ruimte moet zijn voor mensen zoals ik. Ik ben voluit christen en heb biddend en vechtend rust gevonden in de manier waarop ik leef.

Natuurlijk heb ik respect voor anderen die de homofiele geaardheid erkennen, maar de praxis veroordelen. We zijn allemaal broeders en zusters onder het kruis van Jezus.

Ik ben alleen bang dat er nogal wat christelijke homo’s zijn die er niet voor durven uit te komen dat ze homo zijn omdat ze bang zijn uit de familie of de kerk te worden geschopt. Of die om dezelfde reden geen relatie durven aan te gaan, terwijl ze dat wel graag zouden willen. Het zou mooi als ik kan bijdragen aan meer openheid en ruimte in de discussie over homoseksualiteit binnen christelijke kringen.”

Wat gaat u nu doen?

„Eerst maar eens wachten tot de storm voorbij is. Ik voel mij thuis bij de ChristenUnie en vind politiek leuk. Dus wie weet solliciteer ik wel naar een plek op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2011.”

Woordvoerder Jan Dijkstra van de CU-kiescommissie in Wageningen kon woensdagmorgen geen reactie geven omdat de leden zich nog niet over de kieslijst hebben uitgesproken.

„Wij willen niemand beschadigen en vinden het beter om onbevooroordeeld op de ledenvergadering van 7 december met elkaar in discussie te gaan”, aldus Dijkstra.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer