Binnenland

Prins Bernhard schakelde journalist in bij paleiscrisis

Prins Bernhard heeft in 1956 doelbewust de publiciteit gezocht toen koningin Juliana onder grote invloed van de gebedsgenezeres Greet Hofmans kwam te staan.

Binnenlandredactie
20 February 2003 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:08
HILVERSUM - Prins Bernhard schakelde in 1956 zijn vriend Sefton Delmer (r.) in om de paleiscrisis rondom de gebedsgenezeres Greet Hofmans te beslechten. Door de artikelen van de Britse journalist hoorden de Nederlanders van de affaire. - Foto ANP
HILVERSUM - Prins Bernhard schakelde in 1956 zijn vriend Sefton Delmer (r.) in om de paleiscrisis rondom de gebedsgenezeres Greet Hofmans te beslechten. Door de artikelen van de Britse journalist hoorden de Nederlanders van de affaire. - Foto ANP

Dat blijkt uit het eerste deel van een documentaire over het leven van de prins, die de AVRO donderdag 27 februari uitzendt.

De prins maakte gebruik van de diensten van zijn vriend Sefton Delmer, journalist van de Engelse krant de Daily Express. Dit blijkt uit handgeschreven brieven van de prins die de AVRO in een Engelse paardenstal heeft gevonden. Daar lag het archief van de inmiddels overleden Delmer. De Britse journalist was al geruime tijd vóór juni 1956 op de hoogte van de paleiscrisis, zo blijkt uit de brieven. Het Nederlandse volk wist toen nog van niets.

Delmer maakte na de tip van de prins een afspraak met Hofmans. De makers van de documentaire hebben het oorspronkelijke manuscript van het artikel dat Delmer na dit bezoek schreef. Mede door Delmers publicaties kwam de kwestie in de openbaarheid en moest Hofmans uiteindelijk het paleis verlaten.

Twee jaar na de hele affaire bedankte prins Bernhard Delmer voor zijn hulp. Ook dit briefje zat tussen de archiefstukken van de journalist: „Ik sta bij je in het krijt voor je goedheid, je begrip en je hulp. Ik weet niet hoe ik het kan tonen, maar het zit diep in mijn hart.”

Het koninklijke huwelijk heeft ernstig onder de affaire geleden, zo vertellen vrienden van de prins in de documentaire. Engelandvaarder C. Steensma zegt: „Het huwelijk was in het begin uitstekend, later niet meer.”

In het programma bevestigen vrienden van de prins het bestaan van twee buitenechtelijke kinderen. Zij zouden in Parijs en in de Verenigde Staten wonen.

Vrienden van Bernhard vertellen ook dat de prins vindt dat hij veel te hard is gestraft voor de Lockheed-affaire. Dat de prins zijn militaire uniform moest afleggen vanwege vermeende omkoping bij de aanschaf van gevechtsvliegtuigen, heeft hij nooit begrepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer