DSB Beheer failliet verklaard
Na DSB Bank is ook houdstermaatschappij DSB Beheer failliet verklaard. Dat maakte de rechtbank in Alkmaar, die het faillissement uitsprak, woensdagmiddag bekend.
DSB Beheer was de paraplu waar het imperium van Dirk Scheringa onder viel. Bij het faillissement zijn volgens de advocaat van DSB Beheer, Louis Deterink ongeveer dertig bedrijven betrokken. Daaronder bevinden zich internetbedrijven die werden overgenomen van DSB Bank, verzekeringsactiviteiten zoals DSB Leven en DSB Schade, het museum van Scheringa, het stadion van AZ en het eigendom van de voetbalclub uit Alkmaar.
Het faillissement treft volgens de advocaat ruim vierhonderd medewerkers. Die zijn volgens vakbonden De Unie en FNV Bondgenoten echter niet allemaal direct hun baan kwijt. „Veel hangt af van de mate waarin bedrijven de eigen broek nog omhoog kunnen houden”, zei Joop Hofland van De Unie. „Curatoren zullen de werknemers van die bedrijven niet snel naar huis sturen”. Als voorbeeld noemde hij het personeel van het AZ–stadion en van het museum in Opmeer.
„Werknemers zijn weer de dupe”, aldus FNV–bestuurder Carla Kiburg. „We hopen dat de medewerkers van DSB Beheer mee kunnen doen met de regelingen voor ontslagen personeel van DSB Bank die we nu proberen te treffen met de curator”. De vakbonden gaan ervan uit dat 110 werknemers van DSB Beheer direct door het faillissement worden getroffen.
Rutger Jan Schimmelpenninck en Marcel Groenewegen zijn door de rechter benoemd als curatoren van DSB Beheer. Schimmelpenninck is, samen met Joost Kuiper, ook curator van de maandag al failliet verklaarde DSB Bank.