Buitenland
Ook India wil oorlog tegen het terrorisme

De regerende Indiase Bharatiya Janata Partij (BJP) heeft vrijdag de premier gevraagd „terroristen te achtervolgen in door Pakistan bezet Kashmir.” De oproep komt een dag na een zelfmoordaanslag op het Indiase parlement in New Delhi, waarbij twaalf mensen werden gedood, inclusief de vijf plegers.

Van onze buitenlandredactie

De BJP meent volgens The Times of India in de oproep aan zijn eigen premier dat de regering net zulke actie moet ondernemen als de VS in Afghanistan. „De regering moet denken aan een actieve achtervolging van terroristen en terroristische trainingskampen in door Pakistan bezet Kashmir.”

Als de VS oprecht zijn in hun wereldwijde oorlog tegen het terrorisme, moeten ze op alle mogelijke manieren India (hierbij) helpen. De VS mogen niet met twee maten meten, aldus BJP-woordvoerder Malhotra.

India beschuldigt extremistische moslims die hun bases in Pakistaans Kashmir hebben van de aanslag. Buitenlandse Zaken in New Delhi heeft de Pakistaanse regering gevraagd de leiders van groepen zoals Lashkar-e-Taiba en Jaish-e-Mohammad te arresteren.

De BJP eist dat Washington India helpt bij „antiterroristische” aanvallen op Pakistan, het land dat de VS nodig hadden voor „antiterroristische” aanvallen op Afghanistan. India is slechts een van de landen die de door de VS gedomineerde wereldstrijd tegen het terrorisme een eigen wending geven.

Minister van Buitenlandse Zaken Jaswant Singh zei over „technisch bewijsmateriaal” te beschikken dat de aanslag het „handwerk”’ was van de extremistische moslimgroepering Lashkar-e-Tayyaba, die gevestigd is in Pakistan.

Pakket leugens
Een woordvoerder van Lashkar-e-Tayyaba noemde de beschuldiging vrijdag „een pakket leugens.” Hij beschuldigde India ervan zelf het drama op touw te hebben opgezet om Pakistan en de moslimorganisaties in Kashmir in een kwaad daglicht te stellen.

Het Indiase parlement hield gisteren een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan zes veiligheidsagenten en een tuinman die het slachtoffer van de aanslag werden. Na de ceremonie werd het parlement verdaagd voor een vierdaagse periode van rouw.

In de Indiase deelstaat Jammu-Kashmir, die al tientallen jaren de inzet vormt voor een dispuut met buurland Pakistan, zijn het leger en de politie in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De aanslag van donderdag vertoont opvallend veel overeenkomsten met een eerdere aanslag op het deelstaatparlement van Jammu-Kashmir, die werd opgeëist door Jaish-e-Mohammad.

De relatie tussen India en Pakistan zal naar verwachting verslechteren na de aanslag op het parlement. „Het kan niet slechter, op oorlog na dan”, zei de Indiase antiterreurexpert K.P.S. Gil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer