Binnenland
Cramer: Besluit niet blijven rekken

De ChristenUnie is en blijft tegen gedwongen ontpoldering van de Hedwigepolder, maar „op een gegeven moment houdt het op”, vindt CU-Kamerlid Cramer. „We moeten een besluit nemen.”

CU-Kamerlid Cramer. Foto ANP
CU-Kamerlid Cramer. Foto ANP
Cramer wil donderdagavond in het Kamerdebat over de Westerschelde van minister Verburg (Landbouw) horen waarom buitendijks natuurherstel „ineens dé oplossing is voor natuurherstel in het Westerscheldegebied, terwijl er jarenlang vruchteloos naar een alternatief voor ontpoldering is gezocht.”

Maar de ChristenUnie heeft toch ook op een alternatief voor ontpoldering aangedrongen?

„Zeker. Destijds dachten wij: Er zal vast een alternatief zijn, als we maar goed zoeken. Twee commissies, onder leiding van Maljers en Nijpels, hebben geconcludeerd dat de enige houdbare oplossing ontpoldering is.

Op die conclusie valt nog wel wat af te dingen, maar je kunt de besluitvorming niet eindeloos rekken. Op een gegeven moment houdt het op. De verdragen met België moeten worden nageleefd. Als bestuurders moeten we nu onze verantwoordelijkheid nemen.

Het kabinet loopt daar nu voor weg. Terwijl er in april een dubbelbesluit is genomen: We gaan nadrukkelijk zoeken naar alternatieven. Zijn die er niet, dan wordt er ontpolderd. Over dat laatste deel van het besluit is minister Verburg de afgelopen maanden heel gemakkelijk heen gestapt. Ze zei: „Er wordt niet ontpolderd.” Maar dat kun je niet hard maken richting de Zeeuwen.”

Moet er nu toch worden ontpolderd?

„Als wetgeving ons verplicht tot natuurherstel, dan moeten wij daar gevolg aan geven. En als de alternatieven dan niet toereikend blijken, dan moet er dus worden ontpolderd, hoe vervelend dat ook is voor betrokkenen. Op dit dossier kun je niet iedereen te vriend houden, hoe moeilijk dat ook is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer