Buitenland
Al 2000 doden bij strijd Zuid-Sudan

Bloedige roofovervallen en wraaknemingen waarmee stammen elkaar belagen in het zuiden van Sudan, hebben dit jaar al zeker 2000 mensen het leven gekost.

ANP/RTR
Dit heeft de regiocoördinator van de missie van de VN in Sudan, David Gressly, woensdag gezegd. Hij vroeg in een vraaggesprek met de Sudanese radio om meer inspanningen van de overheid om het bloedvergieten te beëindigen.

Het aantal doden door gewelddaden is dit jaar hoger in Zuid-Sudan dan in het chaotische noordwestelijke Darfur. Naar schatting een kwart miljoen mensen zijn door de gewelddaden in het zuiden op de vlucht gedreven.

De president van de semiautonome regio Zuid-Sudan, Salva Kiir, vermoedt politieke motieven achter de uitbarsting van geweld. Traditioneel komen gewelddadige roofovervallen om vee van een ander dorp of een andere stam te bemachtigen, vaker voor. Maar de daders sparen vrouwen en kinderen niet meer en zijn wreder, gewelddadiger en beter bewapend dan ooit, zei Kiir eerder.

De Zuid-Sudanese bisschop Daniel Deng Bul Yak zei tegen de BBC dat er opzettelijk wordt geprobeerd met geweld onrust te stoken voor het referendum van 2011.

In 2011 zou de regio Zuid-Sudan zich in ­een referendum moeten uitspreken voor onafhankelijk­-heid of voor een blijvende band met de rest van Sudan. Het zwart-Afrikaanse zuiden is sinds Sudan in 1956 onafhankelijk is geworden, vrijwel continu in een bloedige strijd verwikkeld geweest met de islamitisch-Arabische regeringen in het noorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer