Politiek

Cramer bespreekt openhouden kernreactor Petten

DEN HAAG (ANP) – Minister Jacqueline Cramer (VROM) is bereid serieus te kijken naar het verzoek om de kernreactor in Petten volgend jaar open te houden om de behandeling van kankerpatiënten niet in gevaar te brengen. Maar de veiligheid van de reactor „staat absoluut voorop", zei Cramer vrijdag afloop van de ministerraad.

14 August 2009 15:01Gewijzigd op 14 November 2020 08:27
PETTEN - De Hoge Flux Reactor (HRG) van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG), onderdeel van Energieonderzoeks Centrum Nederland (ECN) in Petten. - Foto ANP
PETTEN - De Hoge Flux Reactor (HRG) van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG), onderdeel van Energieonderzoeks Centrum Nederland (ECN) in Petten. - Foto ANP

De minister wil nu eerst horen wat experts zeggen. Dit najaar zal ze over de toekomst van de reactor overleggen met haar collega–ministers Ab Klink (Volksgezondheid), Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Piet Hein Donner (Sociale zaken).

Petten moet van 1 maart tot 1 september dicht voor reparatie van het koelsysteem. De Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) wil dat Petten openblijft voor de productie van zogeheten medische isotopen. In Canada is de kernreactor Chalk River stilgelegd en de NVNG vreest dat hij niet voor 1 maart weer open gaat. De Canadese reactor is goed voor 50 procent van de wereldbehoefte aan isotopen. Petten is dat voor 30 procent.

Volgens de laatste ambtelijke berichten denken de Canadezen dat zij 1 maart klaar zijn, zei Cramer. Klink zei dat hij contact opneemt om dat bij zijn Canadese collega te controleren. Volgens de bewindsman wegen de medische belangen zwaar.

Cramer wil ook naar de toekomst van Petten op een langere termijn kijken. Zij benadrukte dat het eigenlijk om een internationale aangelegenheid gaat. Al deze kernreactoren in de wereld zijn ongeveer veertig jaar geleden gebouwd en kampen volgens de minister met hetzelfde probleem.

„Het probleem is dat het om een vrijemarktactiviteit gaat", zei zij. De exploitatie van de kernreactoren is in handen van commerciële partijen. Afstemming is daardoor ingewikkeld, vindt de minister. „Canada had eerst gezegd: wij gaan de wereld voorzien van isotopen. Dat is nu weer onduidelijk. Nu roepen de Verenigde Staten dat zij een reactor gaan bouwen die alleen voor de Verenigde Staten produceert". „Het is", zo zei de minister, „een vreemde dynamiek. We zijn eigenlijk onverantwoord bezig. Je zou eigenlijk willen dat dit niet een vrije markt is".

Verder wees de minister erop op dat de kernreactor in Petten op Europees initiatief is neergezet. Cramer heeft daarom ook overleg in Brussel. Maar eerst moet Nederland zelf een besluit nemen, zei de minister.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer