Buitenland
Doden door zelfmoordaanslag op Indiaas parlement

Bij een zelfmoordaanslag op het parlementsgebouw van India zijn donderdagmorgen zeker twaalf mensen omgekomen, onder wie de vijf aanvallers. Verscheidene ministers en ongeveer tweehonderd parlementsleden bevonden zich op het moment van de aanslag in het parlementsgebouw. Zij bleven ongedeerd.

AFP/RTR/DPA/ANP

Vijf mannen in legeruniform reden omstreeks 7.00 uur met een auto tot voor het parlementsgebouw, wierpen een granaat en openden daarna het vuur op de politieagenten in het pand. Een van de aanvallers droeg een bom op zijn lichaam. De leden van het zelfmoordcommando slaagden er volgens minister Fernandes van Defensie niet in het parlementsgebouw binnen te dringen. Leden van de veiligheidsdienst schoten de vijf aanvallers dood. Ook vijf van de veiligheidsdienst en een tuinman kwamen bij de schotenwisseling om het leven. Verder raakten er zeker 25 mensen gewond.

Premier Vajpayee en oppositieleidster Sonia Gandhi hadden het parlementsgebouw op het moment van de aanslag al verlaten. Een medewerker van de Indiase regering zei donderdagmiddag dat Vajpayee, Gandhi en alle andere volksvertegenwoordigers in veiligheid waren en streng werden bewaakt.

De Indiase minister van Binnenlandse Zaken Krishna Advani wilde zich niets zeggen over het mogelijke motief voor de aanslag. Ze vond het te vroeg om met de beschuldigende vinger te wijzen in de richting van terroristenleider Osama bin Laden. Minister van Gezondheid Thakur zei dat de Indiase regering informatie had ontvangen dat India na de val van de Taliban in Afghanistan zou worden geconfronteerd met aanslagen.

Ook de Franse krant Le Figaro legde donderdag een verband tussen aanslagen in India en de oorlog in Afghanistan. Volgens Le Figaro zit er in de Indiase hoofdstad New Delhi een lid van het terroristische netwerk al–Qaeda in de gevangenis. Deze man, Mohammed Afroz Abdul Razzak, is op 2 oktober opgepakt. Hij zou hebben gezegd dat er voor 9 september, twee dagen voor de aanslagen in de Verenigde Staten, ook acties waren voorbereid in Groot–Brittannië, Australië en India. Deze aanslagen zijn door onbekende oorzaak niet uitgevoerd. Volgens Razzak was in India een terroristische actie voorbereid door de islamitische studentenorganisatie Simi. Deze groepering zou in contact staan met Bin Laden.

Bronnen rond het Indiase parlement vermoeden dat de aanslag verband houdt met de onrust in de deelstaat Jammu en Kashmir. Bij een aanslag op 1 oktober op het parlementsgebouw Jammu en Kashmir werden 38 mensen gedood. De aanslag werd aanvankelijk opgeëist door een vanuit Pakistan opererende beweging van moslimrebellen. Later trok die moslimgroepering die verklaring in.

De belangrijkste afscheidingsbeweging in Kashmir, Hurriyat (Vrijheid), heeft de aanslag op het parlementsgebouw veroordeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer