Tumult rond scheppingsdebat EO
Niet alleen bij de koffieautomaten in het omroepgebouw van de EO gaat het gesprek nog maar over één onderwerp. In kranten en op televisie zingt de vraag constant rond: Geloven ze nu zelfs bij EO niet meer in een schepping van zes keer 24 uur?
In het kader van het Darwinjaar ondertekende EO-presentator Andries Knevel eerder deze week een verklaring waarin hij afstand neemt van zijn eerdere uitspraken over schepping en evolutie. „Je kunt orthodox gelovige zijn en toch zeggen: ik geloof niet dat de wereld 6000 jaar geleden in zes maal 24 uur geschapen is.”
Het tv-programma NOVA aarzelt niet en gaat direct in Barneveld in gesprek met orthodoxe christenen na „deze wonderlijke spijtbetuiging over het creationisme.” De mensen op straat kunnen het haast niet geloven. „Heel shockerend.”
Ondertussen laat de VARA oud-EO-directeur Bert Dorenbos aan het woord en wordt EO-directeur Arjan Lock in het programma Pauw en Witteman aan de tand gevoeld. „Geeft deze bekering van EO-kapitein Andries Knevel met in zijn spoor lichtmatroos Arie Boomsma niet aan waar de EO nu voor staat?”
”Boze EO-leden verwijten Knevel flirt met Darwin” kopt dagblad De Telegraaf. NRC Handelsblad gooit het over een andere boeg: ”Andries Knevel als hervormer van de EO”.
Volgens tv-recensent Hans Beerekamp valt het bijna niet voor te stellen dat „zo’n ketterse daad buiten medeweten en goedkeuring van de programmaleiding uitgezonden kon worden.” En: „De EO begint een gewone omroep te worden, die niet meer sektarisch is.”
Ook Trouw gaat op zoek naar het antwoord op de vraag wat er met de EO aan de hand is. Godsdienstsocioloog Hijme Stoffels is niet verbaasd over Knevels statement, al noemt hij die opmerkelijk en moedig. „De omroep gunt tegenwoordig ieder zijn uitleg – en dat is de echte omslag. Die begon meer dan tien jaar geleden. Ik was in 1997 bij een besloten symposium waar de EO-top zei: We zetten de luiken open.”
De EO baalt van alle commotie. Vrijdagmorgen liet Arjan Lock via woordvoerder Jop Douma weten even een pas op de plaats te willen maken. „We houden het bij de verklaring van donderdag en voelen er niet voor om te reageren op alle uitspraken.”