Buitenland
Kieskompas in Israël groot succes

De lancering van het Kieskompas in Israël is een doorslaand succes gebleken. Op de eerste dag bezochten donderdag zo’n 200.000 mensen de digitale stemwijzer.

Buitenlandredactie
Vier servers hadden de organisatoren van het Kieskompas gisteren klaar staan om de lancering van het Kieskompas in Israël te faciliteren. Dat aantal moest tot zeven worden uitgebreid om de stroom bezoekers aan te kunnen. Vrijdagmorgen stond de teller op 250.000.

Het Kieskompas is een digitale stemwijzer die kiezers aan de hand van een serie vragen laat zien welke politieke partij het best bij hen past. Het instrument is ontwikkeld door een Israëlisch instituut, in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU). Het kompas is ook op de site van deze krant in te vullen.

Politicoloog André Krouwel, verbonden aan de VU en mede-initiatiefnemer van het Kieskompas, spreekt van een „enorm succes.” „Vlak na het in de lucht gaan van de site hadden we 40.000 bezoekers per uur.” De bezoekersaantallen zijn te vergelijken met de lancering van het Nederlandse Kieskompas in 2006.

Het succes van de lancering valt volgens Krouwel enerzijds te verklaren uit het feit dat de traditionele partijen hun ideeën steeds minder geprononceerd uitdragen. Anderzijds is er een groot aantal nieuwe partijen waarvan niet altijd duidelijk is waar ze voor staan.

Krouwel verwacht volgende week een eerste analyse van de resultaten die het invullen van het Kieskompas in Israël heeft opgeleverd. Israël gaat op 10 februari naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer