Buitenland

Homohuwelijk splijt coalitie Zweden

STOCKHOLM – De regeringspartijen in Zweden drijven hun verschillen rond het homohuwelijk op de spits. Vanuit de coalitie komen nu twee verschillende wetsvoorstellen.

Van onze correspondent
22 January 2009 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 07:08

De christendemocraten dienden woensdag een wetsvoorstel in waarmee het onderscheid tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap wordt opgeheven. Volgens dit voorstel kan het huwelijk alleen nog op het stadhuis worden voltrokken. De kerken mogen alleen nog huwelijken inzegenen –zoals in Nederland–, maar mogen niet meer daadwerkelijk trouwen.

In het voorstel van de christendemocraten verdwijnt het woord huwelijk uit de burgerlijke wetgeving. Dit is voorbehouden aan kerkelijk gesloten relaties tussen een man en vrouw.

De drie overige regeringsfracties (conservatieven, liberalen en links-liberalen) hebben daarentegen woensdag een wetsvoorstel waarin het al bestaande geregistreerde partnerschap voortaan ook in de kerk kan worden aangegaan. Het mag dan ook huwelijk worden genoemd. Maandenlang touwtrekken tussen de regeringspartners in Stockholm is daarmee op niets uitgelopen.

De christendemocraten hebben tevergeefs geprobeerd het begrip huwelijk te reserveren voor de echtverbintenis tussen man en vrouw.

Toch is het christendemocratische voorstel een compromis. Fractievoorzitter Stefan Attefall: „Ons voorstel verenigt diverse belangen. Iedereen krijgt het recht om te trouwen, maar we tonen respect voor de grote groepen in de samenleving voor wie het begrip huwelijk een diepe filosofische en religieuze betekenis heeft.”

De christendemocraten volgen met hun burgerrechtelijke aanpak de praktijk van landen waar de huwelijkssluiting een zaak van de overheid is. In Zweden sluit de kerk de meeste huwelijken.

De leider van de christendemocraten, minister van Sociale Zaken Göran Hägglund, vindt dat de overname van het huwelijk door de overheid past in de scheiding van kerk en staat in 2000.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer