Buitenland

Groenland kiest voor meer autonomie

De 57.000 inwoners van Groenland willen meer autonomie van moederland Denemarken. De verkiezingen van afgelopen dinsdag hebben een meerderheid opgeleverd voor de linkse partijen Siumut (sociaal-democraten) en IA (extreem-links), die al jaren pleiten voor een veel lossere band met Kopenhagen. Samen bezetten zij nu achttien van de 31 zetels in de Landsting, het Groenlandse parlement.

AFP/ANP
4 December 2002 14:04Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

De linkse eskimopartij Inuit Ataqatigiit (IA), die 3,8 procent winst boekte, is een pleitbezorger van zelfstandigheid van Groenland. Daar zij echter samen moet regeren met de sociaal-democraten kan zij hooguit inzetten op meer autonomie.

De sociaal-democraten moeten echter wel weer rekening houden met IA, omdat zij zelf 5,4 procent verloren. Een coalitie met de liberale Atassut-partij met zeven zetels is niet mogelijk, omdat deze vorig jaar de coalitie liet vallen. Andere partijen kwamen niet verder dan vijf zetels en bieden daardoor geen alternatieve meerderheid. De sociaal-democraten behielden tien zetels. Zij zitten al 23 jaar in het regionale bestuur van Groenland, dat van groot strategisch belang is voor de NAVO en Denemarken.

De relatief slechte score van de sociaal-democraten valt ook af te meten aan de populariteit van regionaal premier Jonathan Motzfeldt. Deze behaalde een bijna te verwaarlozen aantal voorkeursstemmen, hoewel hij al zeventien jaar de post van premier bekleedt.

Groenland was van 1721 tot 1953 een Deense kolonie. Inmiddels heeft het vooral van de visvangst levende eilandengebied een statuut van interne autonomie binnen het Deense koninkrijk. Na een referendum in 1985 scheidden de Groenlanders zich middels een referendum wel af van de Europese Unie. Denemarken steunt Groenland jaarlijks met een kleine 400 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer