Ze had geen Syrische naam, geen Marokkaanse, ze heette gewoon Rikkers. „Toen haar naam en haar echte gezicht bekend werden, gaf dat een schok onder de collega’s”, zegt Jan van Aalderen, leider van het politieteam. „Vanaf dit moment hebben familieleden en relaties verdriet om de dood van Rowena.” Aan de onzekerheid kwam een einde. Maar nu moet(en) de dader(s) nog worden gepakt.
Maandagmorgen, tegen twaalven. De vaderlandse pers is opnieuw in z’n geheel paraat. Telkens als er iets te melden valt over de gruwelijke moordzaak, is iedereen er. Want ’Nulde’ is uniek in de Europese misdaadgeschiedenis. Muisstil is het als Rowena’s naam voor het eerst hardop wordt genoemd.
De vondst van het rompje bij Strand Nulde vlak bij Putten dateert van 27 augustus dit jaar. Drie dagen later vindt een visser een hoofdje langs de Nieuwe Waterweg. Op 13 oktober volgt een handje bij Harderwijk. Romp, hoofd en handje blijken van hetzelfde meisje. In september stelt de politie van Londen een rompje veilig uit de Theems: een negroïde jongetje van ongeveer de leeftijd van het meisje van Nulde.
Op 22 oktober presenteert het rechercheteam van Nulde een reconstructie van het hoofdje, gemaakt door dr. Christine Wilkinson van de universiteit van Manchester. Wilkinson geldt als expert op dit gebied: van de tientallen reconstructies die ze afgelopen jaren maakte, leidde een aantal rechtstreeks tot de oplossing van raadsels rond de identiteit van de slachtoffers. Ook in het geval van Rowena Rikkers bracht de reconstructie van Wilkinson de ware identiteit aan het licht.
Op 30 augustus zou het meisje haar vijfde verjaardag hebben gevierd, maar drie dagen daarvoor werd haar lichaampje gevonden, beestachtig toegetakeld. Doelbewust in stukken gesneden. Doorgewinterde rechercheurs moeten al hun professionaliteit bij elkaar rapen als ze beginnen aan een van de macaberste moordonderzoeken tot nu toe.
Spleet
Na de presentatie van de reconstructie –uitgevoerd zonder haren en ogen om foute interpretaties zo veel mogelijk tegen te gaan– komt er schot in het onderzoek. Als het tv-programma Opsporing Verzocht op 22 oktober opnieuw aandacht vraagt, levert dat vele tientallen tips op, waaronder een flink aantal bruikbare. Mensen uit de omgeving van Rowena herkennen haar gezicht, het meest aan de opvallende spleet tussen beide voortanden.
Ook komt haar naam ten slotte naar voren uit het politieonderzoek waarin de Nederlandse basisscholen werden aangeschreven met de vraag alle meisjes tussen de 5 en de 7 jaar die na de zomervakantie niet op school verschenen, te melden. Begin november geeft de school van het meisje –de Mauveschool in de wijk Oud-Krispijn in Dordrecht, tot april de woonplaats van Rowena– haar naam door aan de politie. Vergelijkend onderzoek met DNA van haar vader maakt de zaak sluitend.
Tot april dit jaar woonde het kind nog bij haar vader en moeder in Dordrecht. Na de scheiding van haar ouders kwam ze in huis bij haar 25-jarige moeder en diens vriend van 32, in Rotterdam. Rowena werd daar overigens nooit ingeschreven bij de burgerlijke stand of op enige basisschool. De echte vader heeft sinds die tijd geen contact meer met z’n dochtertje. Begin augustus hebben bekenden het meisje voor het laatst in leven gezien.
Hoofdverdachten
Op dit moment gelden Rowena’s moeder en haar vriend als hoofdverdachten. Eind augustus zijn zij voor het laatst gezien, op het moment dat ze met een wit Mercedes-busje (type Vito) uit de Maasstad vertrokken, wellicht naar het buitenland. Interpol is gevraagd uit te kijken naar het tweetal. Ze lijken Rowena te hebben willen dumpen.
Volgens woordvoerder A. de Beer van de Dordtse welzijnsorganisatie die gistermiddag met een team de wijk Krispijn introk om mensen en kinderen te begeleiden, herkende niemand van de school of van de omwonenden het meisje van de reconstructie. De politie wilde gisteren nog geen foto van Rowena tonen „omdat de familie zeer geschokt is.” Het geboortekaartje uit 1996 meldt haar complete naam: Rowena Klaartje Rikkers.
De zaak van het in Londen gevonden jongetje, waarover de Londense recherche veelvuldig contact had met het team van Nulde, heeft waarschijnlijk niets met de zaak-Rowena te maken. „Nu de identiteit van het ’meisje van Nulde’ vaststaat, is het volgens de politie onwaarschijnlijk dat er verband is tussen de beide moorden.