Buitenland
Homohuwelijk mogelijk in Noorwegen

Het Noorse parlement heeft woensdag het huwelijk opengesteld voor homo’s. De nieuwe wet verruimt ook de mogelijkheden voor paren van hetzelfde geslacht om kinderen te adopteren.

Buitenlandredactie
Personen met een geregistreerd partnerschap kunnen die verbintenis in een huwelijk omzetten. De wet werd woensdag na een hevig debat aangenomen met 84 tegen 41 stemmen.

De drie centrumlinkse coalitiepartijen en de oppositiepartijen van de Conservatieven en Liberalen stemden in meerderheid voor de nieuwe wetgeving, terwijl de christendemocraten en de extreem rechtse Vooruitgangspartij tegen stemden.

De meeste controverse ontstond over het voorgestelde recht voor lesbische vrouwen om zich kunstmatig te laten insemineren. De donor mag volgens de aangenomen wetgeving niet anoniem zijn, zodat het kind zijn of haar biologische vader kan opsporen wanneer het 18 is geworden.

Buiten het parlement protesteerden een handjevol demonstranten met teksten als „Zijn vaders overbodig geworden?” en „Het parlement heeft niet het recht de wetten van de natuur te veranderen.”

Noorwegen is het zesde land ter wereld waar het homohuwelijk nu mogelijk is en volgt daarmee landen als Nederland, België, Spanje en Zuid-Afrika.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer