Debat rond embryo’s dreigt te escaleren
Het debat over embyroselectie dreigt te escaleren nu coalitiepartners PvdA en ChristenUnie elkaar openlijk in de haren vliegen.
Vicepremier Bos zette maandag de discussie op scherp door te verklaren dat de ChristenUnie „geen monopolie op principe en geweten” heeft. „Embryoselectie is voor ons net zo’n principiële kwestie”, zo zei Bos in het tv-programma EénVandaag. De inmiddels teruggetrokken brief over embryoselectie die staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, noemde Bos bij herhaling „heel goed.”Bos wilde niet ingaan op de vraag of het verschil van mening een crisis in het kabinet waard is. Hij verklaarde de discussie „een goede kans” te willen geven en dat dreigementen vooraf niet passen.
ChristenUniefractievoorzitter Slob reageert verbaasd op de uitspraak van Bos dat de CU geen monopolie op principe en geweten heeft: „Dit doet geen recht aan de manier waarop wij ons in de achterliggende periode hebben uitgelaten over dit onderwerp. Dit is voor ons een heel belangrijk thema en ik hoop alleen maar dat dit voor anderen ook het geval is.”
„De media hebben ons de afgelopen dagen ook benaderd met verzoeken om onze visie hierover naar buiten te brengen, zegt Slob. „We hebben bewust de uiterste zorgvuldigheid betracht om de zaak niet onnodig op scherp te zetten. Jammer dat er bij Bos geen sprake is van terughoudendheid”, aldus Slob vanmorgen.
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) is teleurgesteld dat opnieuw onduidelijk is hoever artsen mogen gaan bij embryoselectie. In het ”Planningsbesluit klinisch genetisch onderzoek en erfelijkheidsadvisering” van het demissionaire kabinet-Balkenende I staat dat embryoselectie is toegestaan, mits er sprake is van een „individueel verhoogd risico op een kind met een ernstige genetische ziekte.” Het ziekenhuis concludeerde daaruit dat de selectie niet was gebonden aan bepaalde ziekten, maar dat artsen over elk verzoek afzonderlijk mochten beslissen.
In mei 2006, kort voor de val van Balkende II, verbood toenmalig staatssecretaris Ross embryoselectie bij erfelijke aandoeningen waarvan niet zeker is of ze zich zullen openbaren. In afwachting van een definitief kabinetsbesluit schortte het ziekenhuis deze behandeling op.
Nadat staatssecretaris Bussemaker vorige week ook selectie toestond bij patiënten die een variërende kans hebben op het krijgen van erfelijke ziekten, zoals borstkanker, zegde het ziekenhuis aan „een paar” patiënten deze behandeling toe.
Hoogleraar gynaecologie dr. H. Evers van het azM verzocht het kabinet maandagavond dringend om toestemming om deze toezegging na te komen, ondanks dat de brief van Bussemaker inmiddels van tafel is. „We kunnen het niet maken om die paar patiënten opnieuw teleur te stellen. Ik hoop dat het kabinet zo menselijk is”, zei hij.
Hoe het ziekenhuis in de toekomst omgaat met embryoselectie staat nog niet vast, benadrukte een woordvoerster dinsdagmorgen. „Ik ben volledig bereid de politiek de kans te geven tot een brede discussie. Wel zou ik heel graag willen dat ze sneller zijn dan de afgelopen twee jaar”, aldus Evers maandagavond.
De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk woensdag een spoeddebat over de ingetrokken brief van Bussemaker. Een meerderheid van de Tweede Kamer kan zich in haar standpunt vinden. PvdA, VVD, SP, GroenLinks en D66 zijn in ieder geval voor ruimere mogelijkheden voor selectie. De PvdA zal zich naar alle waarschijnlijkheid terughoudend opstellen om het kabinet de gelegenheid te geven over het vraagstuk te debatteren.