Koninklijk Huis
Prins Maurits, een chaotische doorzetter

Prins Maurits is donderdag 40 jaar geworden. Prins voelt hij zich niet, meer ondernemer, Amsterdammer en vader. Van veel aandacht houdt hij niet. De tijd voor publieke optredens ontbreekt hem. „We hebben het druk”, verklaarde de prins eerder dit jaar.

W. G. Hulsman
Echt vader. Foto ANP
Echt vader. Foto ANP
De oudste zoon van prins Margriet viert zijn verjaardag dan ook bescheiden. Er is geen groot feest met koninklijke gasten uit heel Europa, zoals het geval was bij de veertigste verjaardag van zijn neef prins Willem-Alexander, vorig jaar in Apeldoorn. De veertigste verjaardag van prins Maurits wordt in familiekring gevierd.

Natuurlijk speelt daarbij mee dat prins Maurits niet dezelfde status heeft als zijn neef - de toekomstige koning. Prins Maurits is ’slechts’ Hoogheid, geen Koninklijke Hoogheid, zijn kinderen hebben niet eens de prinsentitel en als koningin Beatrix straks de troon verlaat, raakt prins Maurits zijn rechten op de troon definitief kwijt. Nu is hij nog de op een na de laatste in de lijn van troonopvolging en lid van het Koninklijk Huis, straks is dat voorbij.

De jarige moet gewoon hard werken voor de kost. Van een staatstoelage is geen sprake. Alleen wanneer Maurits als prins op pad gaat, bijvoorbeeld om een gebouw te openen, kan hij een beroep doen op een vergoeding en het gebruik van een hofauto.

Vrouw en kinderen onderhoudt prins Maurits door als zelfstandig ondernemer de kost te verdienen. Hij doet dat met zijn bedrijf The Source. Een onderneming die „ideeën naar de markt brengt en innovatieconcepten aan organisaties of overheden verkoopt. Dat kunnen ideeën van bedrijven, maar ook van zelfstandige uitvinders, universiteiten of van onszelf zijn”, zo legde de prins uit aan het tijdschrift Management Scope.

Om een eigen bedrijf te starten en te laten slagen, is veel energie nodig. Dat doorzettingsvermogen zegt de prins te hebben. „Ik ga door tot het bittere eind. Of dat nu linksom is of rechtsom”, zei hij in hetzelfde interview.

Tegelijkertijd heeft de vorstelijke ondernemer zich omschreven als „een redelijk chaotisch” type. „Maar uiteindelijk komt het er natuurlijk op neer dat je kennis kunt regisseren en mobiliseren.”

Om het drukke bestaan als ondernemer te compenseren, zoekt de prins rust in zijn privéleven. Daarom geeft hij jaarlijks een fotosessie voor royaltyfotografen. Prins Maurits wil niet dagelijks fotografen voor zijn huis in Amsterdam zien, zoals tot voor enkele jaren geleden steeds het geval was.

Even terughoudend is hij met interviews. Een afspraak voor een ontmoeting met mediavertegenwoordigers ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag sloeg hij daarom op het laatst alsnog af. Alleen De Telegraaf kreeg een kans de prins te interviewen.

Het gezin slaagt er redelijk in een vrij normaal bestaan in de hoofdstad te leiden. Oplettende Amsterdammers kunnen de prins en zijn vrouw -op 29 mei zijn ze tien jaar getrouwd- op een mooie dag wandelend in het Vondelpark tegenkomen, of tijdens het boodschappen doen in de supermarkt. Prinses Marilène stapt gerust op de fiets als zij haar kinderen naar school brengt of op weg moet naar haar werk in het Rijksmuseum.

Van poeha moet de prins weinig hebben. „Ik ben nooit onder de indruk geweest van titels, misschien vanwege mijn achtergrond. Respect krijg je niet, dat dwing je af. Veel mensen vinden dat ze respect verdienen vanwege hun positie. Maar als ik zie hoe ze zich gedragen, denk ik: jij krijgt helemaal niet mijn respect”, zei hij eens in een interview.

Misschien maakt dat de prins wel zo populair. Met zijn vrouw behoort de jarige tot de populairste leden van de koninklijke familie. Op een dag als Koninginnedag -ze zijn er elk jaar bij- komt dat duidelijk naar voren. Vooral vrouwen willen graag een hand van prins Maurits of met hem op de foto.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer