Buitenland
Parijs laat Betancourt niet in de steek

Frankrijk blijft manieren zoeken om de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt die in Colombia wordt vastgehouden door het rebellenleger FARC, te bevrijden. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, woensdag gezegd.

Buitenlandredactie
Frankrijk blijft proberen hulp te bieden aan de door de FARC gegijzelde Ingrid Betancourt. Foto EPA
Frankrijk blijft proberen hulp te bieden aan de door de FARC gegijzelde Ingrid Betancourt. Foto EPA
Kouchner zei dit nadat Parijs zijn reddingsmissie dinsdagavond had afgebroken. Frankrijk reageerde hiermee op de weigering van de FARC om de humanitaire missie toe te laten tot de gevangene. De Franse medische missie vloog vorige week naar Colombia.

De voormalige presidentskandidate Betancourt is sinds 2002 een gevangene van de FARC in de Colombiaanse jungle. Zij is ernstig ziek. De Franse president Nicolas Sarkozy zei alles in het werk te zullen stellen Betancourt vrij te krijgen.

De FARC heeft zo’n veertig gijzelaars die zij wil ruilen voor eigen mensen die in handen zijn van de Colombiaanse regering.

Ook guerrillero’s van de linkse FARC die de wapens inleveren, kunnen in aanmerking komen voor strafvermindering. Dat heeft de Colombiaanse president Uribe woensdag in een decreet verklaard. Volgens de Nederlandse Liduine Zumpolle, die een dissidente groep gevangen FARC-leden begeleidt, is het decreet een belangrijke stap naar vrede.

Er bestond al strafvermindering voor de rechtse paramilitairen in het Zuid-Amerikaanse land. Zij hebben een paar jaar geleden collectief de wapens ingeleverd. Als ze al hun misdaden bekennen, krijgen ze hooguit acht en minimaal vijf jaar gevangenisstraf.

Zes Colombiaanse soldaten zijn dinsdag om het leven gekomen toen ze in een mijnenveld terechtkwamen. Dat gebeurde terwijl ze jacht maakten op FARC-rebellen. Nog eens vijf soldaten raakten gewond, aldus het leger woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer