Buitenland
Nieuwe premier Pakistan laat rechters vrij

Als een van zijn eerste beleidsdaden heeft de nieuwe Pakistaanse premier Yousaf Raza Gilani maandag de vrijlating gelast van rechters die door president Pervez Musharraf uit hun ambt zijn gezet en onder huisarrest geplaatst.

AP
De nieuwe Pakistaanse premier Yousaf Raza Gilani heeft een aantal rechters vrijgelaten. Foto EPA
De nieuwe Pakistaanse premier Yousaf Raza Gilani heeft een aantal rechters vrijgelaten. Foto EPA
Onder hen ook de afgezette president van het Pakistaanse hooggerechtshof, Iftikhar Mohammed Chaudhry.

Chaudhry verscheen op het balkon van zijn villa in Islamabad om de toejuichingen van zijn aanhangers in ontvangst te nemen. De opperrechter en zijn gezin mochten het huis niet verlaten sinds Musharraf in november de noodtoestand uitriep en zestig hooggeplaatste rechters ontsloeg voordat het hooggerechtshof zijn herverkiezing als president ongeldig kon verklaren.

’Woorden schieten tekort om jullie te bedanken voor de wijze waarop jullie bijna vijf maanden hebben gevochten voor de toepassing van onze wetten en onze grondwet’, zei een stralende Chaudhry. Behalve de president van het hof zijn nog drie andere leden van het hof die gevangen zaten vrijgelaten, zei de vooraanstaande jurist Athar Minallah. De vraag is of de nieuwe regering nu ook haar belofte na zal komen om Chaudhry en de andere rechters binnen dertig dagen in hun ambt te herstellen. Als dat gebeurt wordt de positie van Musharraf vrijwel onhoudbaar; onlangs betitelde Musharraf de opperrechter nog als ’schuim van de aarde’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer