Buitenland
Musharraf wast handen in onschuld

ISLAMABAD - Niemand binnen de Pakistaanse regering of de veiligheidsdiensten was betrokken bij de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto. Dat heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf donderdag gezegd.

Buitenlandredactie
Musharraf zinspeelde erop dat Bhutto gedeeltelijk verantwoordelijk was voor haar eigen dood. „Wie heeft er schuld aan dat ze uit haar voertuig kwam?” De andere inzittenden van het voertuig bleven ongedeerd bij de zelfmoordaanslag van vorige week.

Bhutto had zelf de commissaris mogen uitkiezen die de beveiliging verzorgde en had vier voertuigen met daarin dertig agenten bij zich, zei Musharraf. Op de plek waar ze werd vermoord waren nog eens duizend agenten. Bhutto’s partij had moeten voorkomen dat haar aanhangers zich om haar voertuig verdrongen, zei Musharraf.

Voor het eerst sinds de aanslag erkende hij echter wel dat de plaats van delict snel was schoongemaakt, waardoor er misschien bewijs verloren is gegaan. „Ik weet zeker dat dat niet is gedaan om geheimen te verbergen in opdracht van inlichtingendiensten.” Volgens Musharraf ging het om „inefficiëntie.” Het is volgens hem onzin om te denken dat op die wijze bewust bewijsmateriaal is vernietigd. De exacte doodsoorzaak is nog onbekend, zei hij.

De roep in Pakistan om een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de moord is sterk, maar de regering wil daar niets van weten. Musharraf zei woensdag Scotland Yard om assistentie te hebben gevraagd. Het was een poging zijn criticasters tevreden te stellen.

Het onderzoeksinstituut International Crisis Group zei dat Musharraf medeplichtig is aan de moord op Bhutto. De invoering van democratie is de beste manier om stabiliteit in Pakistan te brengen, aldus het instituut, dat Musharraf een door velen gehate generaal noemde. Als Musharraf niet aftreedt, zullen de spanningen toenemen en kan een burgeroorlog uitbreken in Pakistan, een islamitisch land dat over kernwapens beschikt.

De oppositie riep Musharraf, die als legerleider in 1999 een geweldloze coup pleegde, op ontslag te nemen. Eerlijke verkiezingen zijn onder zijn leiding onmogelijk, zei een belangrijk lid van de oppositiepartij van oud-premier Nawaz Sharif. De moord op Bhutto leidde tot rellen in het hele land en tientallen doden. De verkiezingen, die begin januari plaats hadden moeten hebben, zijn uitgesteld tot 18 februari.

Honderden Pakistaanse gezinnen zijn de afgelopen dagen de Afghaanse grens overgestoken, op de vlucht voor het sektarische geweld in het noordwesten van Pakistan.

Confrontaties tussen soennitische en sjiitische moslims in de door stammen beheerste Pakistaanse regio Kurram hebben 21 mensen het leven gekost en inmiddels is er een avondklok van kracht.

In de Afghaanse provincies Khost en Paktia zijn zeker 900 voornamelijk soennitische Pakistaanse families aangekomen. Het gaat daarbij merendeels om vrouwen en kinderen die hulp zoeken bij vrienden en kennissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer