Tijdbalk
Op 11 september is het een jaar geleden dat negentien kapers zich met vier vliegtuigen in het hart van de Verenigde Staten boorden. Het was de grootste terroristische actie die ooit in de geschiedenis werd gepleegd. Hierna een opsomming wat er in de dagen en maanden erna gebeurde.
11 september
Op vliegvelden in Boston, Washington en Newark stappen negentien kapers aan boord van vier binnenlandse vluchten. Ze zijn gewapend met messen. Om 08.45 en 09.03 uur rammen twee toestellen met in totaal 156 passagiers de torens van het World Trade Center in New York. Om 09.45 uur stort een toestel van United Airlines neer op het Pentagon in Washington. Om 10.00 uur crasht het vierde gekaapte vliegtuig ten zuidoosten van Pittsburgh. Het openbare leven in de VS komt tot stilstand. De vrees bestaat dat „enkele duizenden” mensen om het leven zijn gekomen.
12 september
De NAVO komt bijeen. „Een gewapende aanval tegen een van de leden in Europa of Noord-Amerika zal gezien worden als een aanval tegen iedereen”, verklaart secretaris-generaal Robertson. Kwade genius achter de aanslagen blijkt het al-Qaida-netwerk van Osama bin Laden.
13 september
Diverse landen herdenken de slachtoffers. Ook in Nederland wordt het werk onderbroken voor vijf minuten stilte. Het officiële aantal vermisten in Manhattan bedraagt voorlopig 4763.
14 september
De VS verzoeken Pakistan om steun bij een aanval op Afghanistan.
15 september
Bush zegt dat Amerika in oorlog is. Zijn grote tegenstander is Bin Laden.
18 september
Prinsjesdag heeft een sober karakter. Koningin Beatrix maakt een gebaar naar de VS door tijdens de rit in de gouden koets halt te houden voor de Amerikaanse ambassade.
19 september
De VS sturen meer dan honderd vliegtuigen naar de Golf.
27 september
Vier verkeerstunnels in Amsterdam en Rotterdam worden intensief gecontroleerd door leger en politie na een anonieme bommelding.
6 oktober
Een 63-jarige fotoredacteur van het Amerikaanse blad Sun overlijdt aan de gevolgen van de ziekte miltvuur. Hoe de man de ziekte heeft gekregen, is niet bekend.
3 oktober
Nieuwe cijfers spreken over 5972 doden bij de aanslagen van 11 september.
7 oktober
Amerikaanse en Britse strijdkrachten zijn met bommen en kruisraketten een aanval begonnen tegen het Afghaanse Taliban-regime en trainingskampen van al-Qaida.
16 oktober
In Nederland groeit de angst voor terreur. Onderzoeksinstituut ID-Lelystad heeft vijftien pakjes onderzocht op aanwezigheid van de miltvuurbacterie.
1 november
Nederland biedt de VS F-16-straaljagers en Orion-patrouillevliegtuigen aan voor de oorlog in Afghanistan.
9 november
De VS vragen Nederland officieel om een concrete bijdrage in verband met de aanval op Afghanistan. Nederland stuurt 1400 militairen en drie fregatten.
13 december
De Amerikaanse regering geeft videobanden vrij die zijn gevonden in een huis in Afghanistan. Op de beelden lijkt Bin Laden te erkennen dat hij betrokken was bij de terreuraanslagen in de VS op 11 september.
2 januari
Het Pentagon oogt als een bouwput. Herstel is in volle hevigheid gaande.
23 januari
Het ruimen van de puinhopen van het WTC gaat sneller dan verwacht. Schepen vol staalafval vinden hun weg naar Zuid-India, voor hergebruik aldaar.
6 februari
Saudi-Arabië geeft voor het eerst openlijk toe dat vijftien van de negentien kapers die de terreuraanslagen in de VS uitvoerden, de Saudische nationaliteit hadden.
11 maart
Een halfjaar na de aanslagen zijn de wonden nog lang niet geheeld. „De pijn wordt scherper, dieper en vooral ook onbegrijpelijker”, aldus Isabel Nimbley, die haar man Paul verloor in het WTC. Bush stelt dat de antiterreurcampagne een nieuwe fase ingaat.
21 maart
Aanklachten wegens fraude na WTC-aanslag. Drieëntwintig personen worden aangeklaagd omdat ze valse claims hebben ingediend.
26 maart
De 4500 leden van de internationale vredesmacht in Afghanistan (ISAF) worden gewaarschuwd dat zij het doelwit kunnen worden van aanslagen door Taliban- of al-Qaida-strijders.
16 april
Bin Laden loopt nog steeds vrij rond. Waar, weet niemand. De Arabische zender Al-Jazeera toont delen van een nieuwe video met daarop beelden van Bin Laden.
17 mei
Twee dagen voor de aanslagen van 11 september kreeg president Bush een gedetailleerd oorlogsplan van Osama bin Laden en al-Qaida op zijn bureau. Hij had echter geen tijd het plan te bekijken, zo wordt bekendgemaakt.
28 mei
De laatste balk die nog van de Twin Towers overeind was gebleven, wordt met ceremonieel vertoon gesloopt.
30 mei
Een sobere plechtigheid markeert het einde van de opruimingswerkzaamheden op en rond Ground Zero, de plaats waar op 11 september het WTC door terreuraanslagen werd verwoest.
5 juni
De VS identificeren het brein achter de aanslagen. Het zou de 37-jarige Koeweiti Khalid Sheikh Mohammed zijn.
9 juni
Het aantal dodelijke slachtoffers bij de aanslagen op het WTC wordt nu geraamd op 2823.
14 juli
De nieuwe Afghaanse president, Karzai, belooft de strijd tegen het terrorisme voort te zetten.
17 juli
In diverse Europese landen zijn sinds 11 september mensen opgepakt die banden met al-Qaida zouden hebben. Spanje arresteert drie verdachte Syriërs.
18 juli
Het inlichtingenapparaat in de VS moet totaal hervormd, vinden de commissies inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.
24 juli
De Amerikaanse Senaat gaat akkoord met het voorstel 28,5 miljard dollar beschikbaar te stellen voor de zogenoemde herstelwet voor dekking van de kosten van militaire operaties in Afghanistan. Voor binnenlandse antiterreurmaatregelen komt 6,7 miljard dollar beschikbaar, 5,5 miljard gaat naar de stad New York.
6 augustus
De politie in New York arresteert zestig mensen. Ze worden ervan verdacht vlak na de aanslagen geld van de gemeentelijke kredietbank te hebben gestolen.
8 augustus
De Amerikaanse minister van Defensie, Cheney, roert de oorlogstrom. Bush werft steun voor een actie tegen het Irak van Saddam Hussein. Niet aanvallen, betekent voor de Amerikanen het uitlokken van nieuwe terreuraanslagen in de VS en in Israël.
9 augustus
Een nieuwe telling levert op dat bij de aanslagen op het WTC ruim 2800 mensen om het leven kwamen.
5 september
Aanslag op de Afghaanse president Hamid Karzai in Kandahar mislukt.
11 september
Met een 102 minuten durende ceremonie herdenkt New York de aanslagen van een jaar geleden. Kerken houden open huis.